Üzleti tippek

Lantos Csaba



Elért eredmények

• Az egyik vezető brókercég megalapítása, majd később vezetése
• A Keler létrehozása

A magyar értékpapírpiac egyik emblematikus figurájává nőtte ki magát Lantos Csaba az elmúlt 12 évben. Ott volt már a szektor hazai újraindítását vezénylő szűk csapatban, majd az elsőként alakult hazai brókercég, a Creditanstalt Rt. alapító tagjaként komoly elismertségre és pozíciókra tett szert az alkusztársadalomban. A szakma által mindig is a legbefolyásosabb, legnagyobb hatalmú magyarországi brókercégnek tartott CA IB Értékpapír Rt.-nél korábban a vagyonkezelési üzletág megteremtése volt a feladata, 1997-től ez év nyaráig pedig ő volt az osztrák tulajdonú cég vezérigazgatója.
Lantos szerint sikereiket elsősorban annak köszönhetik, hogy egyszerre tudtak sok különböző üzletágat szervesen fejleszteni. Ebben persze nagy szerepe volt annak, hogy támaszkodhattak a Creditanstalt nemzetközi hálózatára, de a helyzeti előny, a korai indulás is sokat számított. A CA IB (korábbi nevén CABB) meghatározó szerepét a magyar piacon jól mutatja, hogy piaci tőkeértéken számolva a magyar részvények 85 százalékának tőzsdére kerülése fűződik a nevéhez. A cég komoly szerepet töltött be a fúziók és felvásárlások során, továbbá a részvény- és kötvénykereskedelem területén is mindig meghatározó aktornak számított.
A CA IB indulása óta igen erős külföldi megbízói körrel büszkélkedhetett, amit részben annak köszönhettek, hogy már igen korán erős elemzői csapatot építettek ki. A nyilvános kibocsátásoknak köszönhetően pedig a hazai lakossági piacon is meghatározó pozíciókra tettek szert. Jelenleg mintegy 35 ezer ügyfél üzletel aktívan a CA IB-n keresztül. Úttörő szerepet játszottak a vagyonkezelési és a kockázati tőke üzletág megteremtésében: ez a cég indította a magyar piacon az első befektetési alapot és ma már több mint 100 milliárd forintnyi vagyont kezelnek, amelynek fele befektetési alapok, 30 százaléka nyugdíjpénztárak, a maradék pedig intézményi és magánbefektetők vagyona. A hazai értékpapírpiac változását is tükrözi, hogy a cég az utóbbi években egyik főszereplője lett a tőzsdei kivezetések szervezésének is, sőt az első ilyen akciója – a Pharmavit részvényekre tett nyilvános ajánlattétel és tőzsdei kivezetés – gyakorlatilag a magyar felvásárlási szabályozás ihletője volt.
Az idén szeptemberben Lantos Csaba új vizekre hajózott, hiszen az OTP Bank Rt. lakossági vezérigazgató-helyettesi posztját foglalta el. Döntését azzal magyarázza, hogy a hazai értékpapírpiacon véget ért a kreatív időszak, ő pedig új intellektuális kihívásokra vágyik. Értékpapír-piaci kötődését nem adja fel, hiszen megtartja tőzsdetanácsi tagságát, továbbá a Központi Elszámolóház és Értéktárban (Keler) elfoglalt elnöki posztját. Megfigyelők szerint az OTP nemcsak Lantos dinamizmusát és szakértelmét kamatoztathatja a mind nagyobb verseny által jellemzett lakossági szektorban, hanem széles gazdasági és politikai kapcsolatrendszerét is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik