Üzleti tippek

Hetényi Péter



Elért eredmények

• Sikeres vállalat-összevonás előkészítése és levezénylése a Siemensnél
• A konszolidált eredmény megduplázása

A tavalyi volt az első olyan év, amelyben már teljes egészében új szervezetben dolgozott a Siemens Magyarországon. Mint Hetényi Péter elnök-vezérigazgató kiemeli, az új szervezet megkönnyíti a szinergia-lehetőségek kihasználását. Még 1998. október elsejével megalakult a Siemens Nemzeti Vállalatcsoport (SNV), amelynek tagjai a Siemens Rt., a Siemens Telefongyár Kft. és a telephelyekkel kapcsolatos feladatokat ellátó Siemens Investor Kft. Az SNV mellett, amelynek gazdálkodásáról így 1998 óta konszolidált mérleg készül, 15 további Siemens-vállalat működik Magyarországon. Az összevonásra három évig készültek: először a back-office funkciókat, aztán a különböző szolgáltatásokat hangolták össze, közös személyzetpolitikát alakítottak ki, s mire az összevonás megtörtént, már a személyzeti vezető is közös volt. Arra a kérdésre, hogy mit tart legnagyobb személyes sikerének a tavalyi évben, Hetényi gondolkodás nélkül a fúziót nevezi meg. Jelesül azt, hogy kollégáival együtt úgy készítették elő a terepet, úgy alakították a közös belső politikát, majd olyan közös piaci stratégiát javasoltak, hogy a túlnyomórészt az anyacég képviselőiből álló felügyelőbizottság eldöntötte: a Siemens AG átveszi a Telefongyárat az ausztriai Siemens vállalattól, s közös irányítás alá vonja a Siemens Rt.-vel. A két cég nagyjából azonos súlyú volt, mert bár a telefongyárhoz csak a nyilvános kommunikáció üzletág tartozott, ez önmagában akkora bevételt produkált, mint a többi 16 terület – köztük az automatizálás, az energiatermelés, a közlekedés és az orvostechnika – együttvéve. A társaságok formai különállását adótechnikai okokból őrizték meg, a Telefongyár ugyanis fejlett technológiai befektetéseinek köszönhetően 1993-ban tíz évre szóló adókedvezményt kapott. Az összeolvadás a jó előkészítésnek köszönhetően különösebb zökkenők nélkül ment végbe, ami az eredményeken is látszik. Az SNV árbevétele 1999-ben 69,2 milliárd forint volt, ami 43 százalékos növekedést jelent. A tavalyi konszolidált adózott eredmény 11,5 milliárd forint volt, az előző évi 5,3 milliárd forint után.
Az eredmények javítását a piac növekedése is segítette, de ennél fontosabb szerepe volt a belső költségszerkezet javításának. Utóbbit támogatta a Siemens-vezetők ösztönzési rendszere, ugyanis tavaly októbertől, a német konszern pénzügyi évének kezdetétől, a felső vezetők érdekeltségi rendszerét itt is a felhasznált tőke megtérüléséhez kötötték. Korábban cash-flow alapú ösztönzés volt érvényben, ez szintén összefügg a jobb tőkemegtérüléssel. “A Siemens AG révén a konszolidált adatokkal a magyarországi tevékenység is megmérettetik a részvénypiacon, utóbbit pedig a lekötött tőke megtérülése érdekli” – mutat rá Hetényi. Az elnök-vezérigazgató az idei évre is jó eredményeket vár, az árbevétel szerinte 10 és 20 százalék között nő majd, a befektetett tőkével arányos hozam szintjét pedig tartani fogják. A magyarországi tevékenységre is jelentős hatással lesz, hogy a Siemens AG júliusban központi programot fogadott el az e-biznisszel kapcsolatos teendőkre. Az e területet irányító félszáz fős központi vezetésbe minden területről és minden országból delegáltak e-biznisz felelőst. “A legfőbb kérdés nem a technológia, hanem az, hogy a folyamatokat, a struktúrákat miként kell átalakítani annak érdekében, hogy az e-biznisz hatékony lehessen” – hangsúlyozza az elnök-vezérigazgató.
Hetényi Péter kedvezőnek tartja a hazai gazdasági körülményeket. Mint a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara elnöke emlékeztet a szervezet konjunktúra-jelentésére, amelyben az összes magyarországi működőtőke-befektetés kétharmadát képviselő válaszadók 2000-re átlagosan 35 százalékos árbevétel-növekedést és 30 százalékos nyereség-bővülést várnak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik