Pénzügy

Pénzt kaphat a bankjától

A jegybank 2014 tavaszán jelentette be: tízmilliárdos nagyságrendben kell visszafizetniük a bankoknak pénzt az ügyfeleik részére, április végéig, mert 2012-ben és 2013-ban nem jogszerűen emelték a díjaikat és költségeiket. (A tranzakciós illetéket nem lett volna szabad az ügyfelekre rátolni.) Még 2014 nyarán kiderült, hogy a visszatérítés valójában a jelzett összeg harmadára sem rúg. Ennek oka például az volt, hogy 26 bank pert indított. Már tavaly azzal indult az év, hogy tavaszig minden ügy befejeződik, de nem így lett, írja az Azénpénzem.hu.

A szakportál szerint a legérdekesebb eljárás a Raiffeisen Bank ügyfeleit érinti. A Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság elsőfokú ítéletével hatályon kívül helyezte az MNB határozatát. Az MNB fellebbezésének a másodfokon eljárt Fővárosi Törvényszék részben helyt adott, és három termék esetében (saját ATM-ből két esetben, valamint más ATM-ből történő belföldi forint készpénzfelvételek díjára, a számlavezetés díjára, továbbá 2013. szeptember 16. napjától a kiemelt magánügyfelek forintszámláról történő pénztárkifizetés díjára) elutasította a keresetet, és a bírságot 20 millió forintra mérsékelte. Egyebekben az ítéletet helybenhagyta.

A jogerős ítélet alapján a bank – az MNB határozatában foglaltakhoz képest – csak részben köteles ügyfeleivel elszámolni. Az ítélettel szemben mind a Raiffeisen, mind az MNB felülvizsgálati kérelmet terjesztett elő a Kúriánál.

Ha több részletre is kíváncsi, katt!

Kiemelt kép: MTI / Mohai Balázs

Ajánlott videó

Olvasói sztorik