Pénzügy

Sokat spórolhat egy cég egészségbiztosítással (X)

Jelentősen csökkenthető a betegszabadság miatti céges veszteség.

Alkalmazottanként átlagosan évente 250 ezer forintot veszít egy cég munkavállalói betegsége miatt. Hogyan lehet ezen spórolni?

Köztudott, hogy a magyarok általános egészségi állapota rossz, és az is, hogy hagyományosan „szeretünk” orvoshoz járni. Azonban arról viszonylag kevés szó esik, hogy egy cég számára forintosítva mekkora kiesést jelent egy-egy betegszabadságon, vagy orvosi rendelőben töltött munkavállalói nap.

Ráadásul manapság az egyre hosszabb várólisták korát éljük: az állami egészségügyi ellátásban akár napokat is igénybe vehet még a kevésbé súlyos betegségek diagnosztizálása is, nem beszélve a kezelésről. Egy nap a háziorvosnál, egy nap a laborvizsgálaton egy következő a szakorvosnál és így tovább – ugye ismerős?

A munkaadónak évente egy munkavállalóra vetítve a KSH bruttó átlagbérével számolva a járulékos és nehezen számszerűsíthető költségeket ide nem számolva, átlagosan 250 ezer forintjába kerül az, hogy az alkalmazottja beteg. Vagyis minél inkább óvja az alkalmazottak egészségét, annál kevesebb pénzt kell a szélbe szórnia. Ha csak a várólisták, elhúzódó kezelések és nehézkes ügymenet kiváltásával felére tudja csökkenteni a kiesett munkanapokat, havonta több ezer forinttal lesz beljebb alkalmazottanként.

 

Mit tehet egy cég a dolgozók egészségéért?

A jó hír az, hogy ma már léteznek olyan korszerű megoldások, amelyekkel a munakadók sokat tehetnek azért, hogy csökkentsék a munkavállalóik betegség miatt kieső napjait. Az egyik ilyen csodafegyver a béren kívüli juttatásként nyújtott magán-egészségbiztosítás. Ez a szolgáltatás (például a Generali Biztosító által kínált Company Care) testreszabottan nyújtható a dolgozóknak. A vállalkozás maga állapodik meg a biztosítóval arról, hogy hány munkavállalót kíván bevonni, ők milyen típusú csomagot kapjanak, illetve a szolgáltatásokba esetleg milyen speciális elem kerüljön bele.

A magán-egészségbiztosítás ráadásul az új munkaerő toborzásban, és a munkavállalók lojalitásának növelése szempontjából is kiváló eszköz, hiszen – ahogy az egészség, és az egészségügyi ellátás kérdése egyre inkább a mindennapi figyelem középpontjába kerül – egy ilyen extra juttatás vonzóbbá tehet egy munkahelyet a versenytársaknál. Ez az aduász pedig a munkavállalókért folytatott, egyre inkább kiéleződő harcban aranyat érhet.

Ha többet szeretne megtudni az egészségügy és a céges költségek közötti összefüggésekről, kattintson!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik