Pénzügy

A nyugdíjszolgáltatóknál szigorítana a kormány

A tágan értelmezett pénzügyi szektor megbízható működésének további biztosításával indokolta Tállai András, a szaktárca államtitkára a pénzügyi közvetítőrendszerről szóló törvénymódosítást kedden az Országgyűlésben. A Fidesz támogatásáról biztosította a javaslatot.

A pénzügyi tárca államtitkára expozéjában kiemelte: a válság rávilágított a foglalkoztatói nyugdíjpiac gyengeségeire, ezért az erre vonatkozó irányelv módosítása indokolttá vált. A válság rámutatott arra is szerinte, hogy jelentős hiányosságok vannak a tagok és ellátottak tájékoztatásában. A konstrukció számos tagja nincs tudatában annak, hogy nyugdíjjogosultságai nem garantáltak, és erre a költségek jelentős hatással bírhatnak, mutatott rá. Ezért a javaslat nagy hangsúlyt fektet a foglalkoztatói nyugdíjszolgáltatói intézmények tagjainak tájékoztatására, amely többek között részletesebb számlakivonat megküldését és informatív honlap működtetését is jelenti.Tállai András hozzátette: az egységes foglalkoztatói nyugdíjpiac működésének elengedhetetlen része a határon átnyúló szolgáltatásokra vonatkozó egységes szabályozás. A vonatkozó irányelv újdonsága a határokon átnyúló átadás bevezetése, ami lehetővé teszi a jövőben egy nyugdíjkonstrukció más foglalkoztatói nyugdíjszolgáltatói intézményhez akár más tagállamban történő átadását. A módosuló szabályozás biztosítja az intézmények hatékony felügyeletét, valamint a felügyelet együttműködését a tagállami szervezetekkel.

  • A változtatással uniós jogharmonizációs kötelezettségének tesz eleget Magyarországot, az átültetés határideje 2019. január 13. – közölte az államtitkár.

A fogyasztók fokozott biztonságát szolgálja még az a változtatás is, amely a biztosítási termékeket nem főfoglalkozásként értékesítőknek az eddiginél szigorúbb ügyfél-tájékoztatási kötelezettséget ír elő. Egyértelművé tennék, hogy ezen vállalkozásoknak csak egy megbízójuk lehet, aki felelősséggel tartozik tevékenységükért – közölte Tállai András. (MTI)

Kiemelt kép: 24.hu/Berecz Valter

Ajánlott videó

Olvasói sztorik