Pénzügy

Nagy slamasztiában van Kína

Komoly gondot okoz a világ legnépesebb országának, egyben a világ második legnagyobb gazdaságának, Kínának az Egyesült Államokkal folytatott kereskedelmi háború. (Oda-vissza vetnek ki egyre több termékre, szolgáltatásra vámot, ami versenyképtelenné tesz kínai árukat az USA-ban.) Nem is csoda, hogy a kínai tőzsdeindexek többéves mélypontra estek az elmúlt napokban, a gazdasági növekedési ütem pedig rég nem látott mértékre szelídült (igaz, a hivatalosan közölt 6 százalék körüli bővülés magyar szemmel irigylésre méltó, de a kínai gazdaságnak ennél pár százalékponttal magasabb ütemben kellene nőnie ahhoz, hogy ne dőljenek be hitelek, projektek), a kínai jüan veszít értéket a dollárhoz képest.

Azért, hogy kicsit megtámassza a gazdaságot, a kínai kormány jelentős adócsökkentésre készül jövőre – szellőztette meg a Reuters hírügynökség. A terv szerint úgy 33 ezer milliárd forintos adócsökkentésen gondolkodik az ország vezetése – ez hatalmas összeg, 80 százaléka annak, amelyet a teljes magyar gazdaság egy évben megtermel.

Gyerekek után járó oktatási adókedvezmény van a listán, aztán a lakáshitelek törlesztőrészleinek egy részét le lehetne vonni az adóalapból, az albérletköltségeket is el lehetne számolni – hozott példákat a Portfolio.hu.

(Kiemelt kép: Li Ko-csiang kínai miniszterelnök Kína, valamint 16 kelet- és közép-európai ország évenkénti csúcstalálkozóján Szófiában. Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik