Pénzügy

Néhány nap múlva több útszakasz lesz fizetős

Szeptember elsejétől 16 kilométerrel nő a díjköteles úthálózat hossza.

Palkovics László innovációs miniszter – Varga Mihály pénzügyminiszterrel egyetértésben – módosította az útdíj mértékéről és az útdíjköteles utakról szóló korábbi rendeletet. A Magyar Közlöny melléklete pontosan felsorolja, hol és mennyit kell fizetni, a megtett úttal arányosan szeptember 1-jétől.

A Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató (NÚSZ) Zrt. honlapján azt írja, a 3,5 tonna össztömeg feletti teherjárművekre érvényes HU-GO rendszerre vonatkozik a módosítás. A fő cél, hogy az idén épített és átadott új utak, útszakaszok, csomópontok miatt a díjköteles úthálózaton több helyen is új szakaszokat, új szakaszhatárokat  vezessenek be.

A változások az alábbi utakat érintették:

3. sz. főút
4. sz. főút
5. sz. főút
8. sz. főút
14. sz. főút
15. sz. főút
21. sz. főút
36. sz. főút
40. sz. főút
41. sz. főút
45. sz. főút
472. sz. főút
47. sz. főút
53. sz. főút
62. sz. főút
77. sz. főút
85. sz. főút
86. sz. főút
445. sz. főút
471 sz. főút
813. sz. főút

Az útdíj mértékéről és az útdíjköteles utakról szóló rendelet melléklete összesen 130 helyen módosul. Szeptember 1-jétől a megtett úttal arányos elektronikus díjszedési rendszerben a díjköteles úthálózat elemi szakaszainak száma az eddigi 2449-ről 2462-re változik, a hossza pedig 6864 km-ről 6880 km-re nő.

A NÚSZ arra is felhívta a figyelmet, hogy fejlesztésének köszönhetően akár már a járművezető telefonjára is tudnak küldeni jelzést arról, ha a fedélzeti egység meghibásodik, alacsony a fizetési egyenleg vagy jogosulatlan az úthasználat.

Kiemelt kép: MTI / Marjai János

Ajánlott videó

Olvasói sztorik