2,5 milliót bukhat egy friss lakáshiteles a kormány cafeteriaterve miatt

Háromszorosára nőhet a törlesztőből a dolgozóra eső rész, ha eltörlik a lakáscafeteriát.
Kapcsolódó cikkek

Bizonytalannak érzem a jövedelmem egy részét a kormány bejelentése után.

Így kezdte levelét olvasónk, aki két hónapja vásárolt kertes házat a korábbi panel helyett. A vásárláskor, hitelfelvételkor pedig azt is bekalkulálta, hogy munkáltatója adómentes lakáshitel-törlesztéssel támogatja.

Csakhogy, mint az adótörvény tervezetéből kiderült, a kormány számos más adómentes, és nem adómentes juttatással egyetemben a munkáltatói lakáshitel-törlesztés juttatását is megszüntetné.

Kinyírja a kormány a cafeteriát
Megvágják az adómentes juttatásokat, eltüntetik a korábbi béren kívüli juttatásokat, meg a készpénzcafeteriát.

Ami azt jelenti, hogy a jövőben csak a bérterhek megfizetése mellett lesznek adhatók a megszűnő juttatások. Ez elég drámai változás, hiszen a lakáscafeteria jelenleg adómentes, a bérteher pedig 54,5 százalék.

Nézzük, mennyit veszíthet, aki olvasónkhoz hasonló cipőben jár.

Fotó: Thinkstock

Megtöbbszöröződhet a törlesztés dolgozóra eső része

Olvasónk átlag feletti cafeteriát kapott évek óta, bruttó 900 ezer forintot. A házvásárlásra 12 millió forint hitelt vett fel, 15 éves futamidővel, aminek most havi 90 ezer forint a törlesztője. Még csak egy hónapja, hogy átvariálta a cafeteriakeretét, és a különféle juttatások helyett készpénzcafeteriát (évi 100 ezer forint, adóterhe 34,22 százalék) és lakáshitel-támogatást kért (évi 800 ezer forint, adómentes). Azzal számolt, hogy 5 és negyed évig havi 90 ezer forint helyett kevesebb, mint 18 ezer forint lesz a törlesztés rá eső része, hiszen a két juttatással a többit a munkáltatója állja.

De ha az adótörvény tervezetet megszavazzák, akkor ezt bizony bukja, mert mindkét juttatás a megszűnők között szerepel. Legjobb esetben meghagyja a munkáltatója bruttóban a juttatásokat. Ekkor, mint az ábrán látszik, több mint háromszorosára emelkedik a havi törlesztés rá eső része. Ezzel összesen több mint 2,5 millió forintot veszít.

Olvasónk arra számít, hogy mivel munkáltatója humánus, bruttóban továbbra is kaphatja majd a juttatást, így legalább szűk 2,5 millióval csökkentheti a tartozását. De mivel a bruttó kerete évek óta nem változott, abban nem bízik, hogy a cége esetleg átvállalna valamennyit a megnövekvő közteherből. A legrosszabb forgatókönyvre nem is akar gondolni, hogy bérbe építés nélkül eltörölné a cége a cafeteriát. Mert akkor majdnem mind az ötmillió forintot bukná.

Van menekülőút, csak kérdés, hajlik-e rá a cégünk

Azok jártak jól, akiknek egy összegben adta oda a cégük az (akár 5 millió forintos) adómentes lakáshitel-juttatást, hiszen tőlük már nem vehetik el – értett velünk egyet a Cafeteriatrend szakértője, Fata László. Bár jellemzőbb, hogy csepegtetve, havi részletekben juthatnak hozzá a dolgozók a lakáscafeteriához – tette hozzá. A munkaviszonyos vállalkozóknál fordul elő gyakrabban, hogy maguknak egyben kiutalják az adómentes 5 millió forintot, illetve a nagyobb cégek kulcspozícióban lévő embereinél jellemző még.

Akik viszont havonta kapják a juttatást, többségében bruttóban, azok biztosan veszítenek a változással. Annál többet, minél frissebb a lakáscafeteriájuk. Egyetlen esélyük a teljes 5 milliós juttatás realizálására, hogy még az év végéig kikérjék a maradékot a munkáltatótól. Erre a cafeteriaszakértő szerint úgy van lehetőség, ha

Hogy hány munkáltató lesz hajlandó ilyen jó fej lépésre, az kérdéses annak fényében, hogy eddig sem igen hajlottak az egy összegű kifizetésre. És ha egy cégnél sok embernek van lakáscafeteriája, a jófejség nem feltétlenül vállalható jelentős költség lehet a céges kassza számára.

Aki még csak eztán vágna neki hitelből a lakásvásárlásnak, építkezésnek, az még rosszabbul járhat, mint olvasónk. Kivéve, ha a munkáltatója mégis hajlandó az egy összegű lakáscafeteria-kifizetésre. Hiszen év végéig még él az adómentes lehetőség. Vagy ha bérteherrel is hajlandó adni, akkor némi veszteséggel ugyan, de mégis jól járhat a dolgozó.

Azt még nem tudni, hogy a munkáltatók mit lépnek konkrétan arra, hogy megszűnik a lakáscafeteria. Általánosságban:

A cégek egy része beszüntetné a cafeteriát
Íme, mit lépnének a munkáltatók arra, hogy a kormány kinyírná a juttatások zömét.

Annyi biztos, hogy amíg nem volt az adómentes juttatás, addig nemigen volt népszerű, hogy a munkáltató támogassa a dolgozója lakáshitel-törlesztését.

Kérdés az is, hogy a juttatás megszüntetése mennyire veti vissza majd a kormány által preferált, CSOK-kal, lakáscafeteriával, kedvezményes áfával felturbózott lakásépítési- vásárlási kedvet, illetve az építőipart. Ez is egy olyan tervezett lépés, amivel a kormány szembemegy az eddig képviselt értékrendjével.

Évi 88 ezer forintot vesz el a kormány a dolgozóktól a cafeteria megnyirbálásával
A cafeteria átszabását a cégek és a szakszervezetek egyaránt ellenzik, de a kormány hajthatatlan. Mindenki veszít az ügyön.

Kiemelt kép: Thinkstcok