Pénzügy

Nagyot zuhant a török líra árfolyama

A líra gyengülése a jövő havi előrehozott elnök- és parlamenti választások miatti aggodalmakkal hozható összefüggésbe. Közvélemény kutatások szerint ugyanis az elnökválasztás kétfordulós is lehet, a parlamenti választásokon pedig nem biztos, hogy a kormányzó Igazság és Fejlődés Pártja (AKP), Erdogan elnök pártja meg tudja őrizni többségét.

A piacok gazdasági instabilitástól tartanak. Berat Albayrak energiaipari miniszter, Recep Tayyip Erdogan elnök veje ugyanakkor a helyi médiában szerdán “Törökország elleni összehangolt pénzpiaci támadásról” beszélt.  A török jegybank ugyanis vonakodik megemelni az irányadó kamatot. A kamatemelés erősíthetné ugyan a líra árfolyamát és mérsékelhetné az inflációt is, Erdogan elnök azonban gazdaságösztönző céllal a hitelkamatok alacsonyan tartását szorgalmazza. A török jegybanki alapkamat 8,0 százalék, a 10 éves állampapír hozama 14,44 százalék, az infláció 10,85 százalék.

  • A dollárt szerdán 4,9295 lírán is jegyezték, ami a török líra mindenkori leggyengébb árfolyama az amerikai devizával szemben. Szerdán délelőtt 11-kor a dollárt 4,8305 lírán jegyezték, a líra 3,17 százalékos napi gyengülésével. A líra a dollárral szemben egy hét alatt több mint kilenc százalékot, egy hónap alatt több mint 17 százalékot gyengült és 27 százalékkal áll év eleji árfolyama alatt.
  • Az eurót 5,6494 lírán jegyezték délelőtt tizenegykor, a líra 2,67 százalékkal gyengült a napi kezdéshez képest. A legmagasabb eurójegyzés szerdán 5,7734 líra volt, ami a török deviza legalacsonyabb árfolyama eddig az euróval szemben. A líra egy hét alatt közel kilenc százalékot veszített árfolyamából az euróval szemben, egy hónap alatt pedig 13 százalékkal gyengült. Év eleji árfolyamánál 24 százalékkal áll gyengébben a líra jelenleg az euróval szemben.
  • Egy török líra 56,27 forint a nemzetközi devizapiacon, de szerdán nap közben 55,67 forintos jegyzésre is volt példa.

Mint a Portfolio reggel írta, ezt már a forint is megérezheti, mint ahogy gyengülés is jött kedd estéhez képest. Délre még kicsit tovább gyengült a forint, 319 közelében ingázott.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik