Pénzügy

Ha vébé, akkor újra itt a kocsmai „fociadó”

A FIFA szigorított, a közmédiának minden jogsértést jelentenie kell.

Magyarország területén a focivébé közvetítésének kizárólagos joga közmédiáé, amit az M4 Sportcsatornán gyakorolhat – tudatta az MTVA. A FIFA meghatározta azok körét is – főleg kereskedelmi, vendéglátóhelyek -, amelyeknek díjat kell fizetniük, ha mégis szeretnék a mérkőzéseket kivetíteni.

Négy éve, az előző világbajnokság idején nemzeti hatáskörben dönthettek a nyilvános vetítésekről, de ez mára megváltozott.

Szigorított a FIFA

Az idei futball világbajnokság nyilvános vetítése akkor ingyenes, ha ahhoz nem kapcsolódik kereskedelmi tevékenység, vagy olyan sportkocsmáról van szó, amely napi szinten közvetít sportot és az eseményhez kapcsolódóan egyéb aktivitást – pl. területnövelés, kitelepülés, belépődíj, kötelező minimumfogyasztás, szponzoráció, kihelyezett reklámok, stb. – nem kezdeményez.

Az egyéb, kereskedelmi tevékenységet folytató helyek nyilvános vetítéseire tarifát határoz meg a FIFA, amely tudatta, jótékony célokra használja a befolyt pénzt, tarifáival szponzorait védi. 

Országos lesz az ellenőrzés

Az MTVA, a FIFA hivatalos közvetítőjeként, lehetőséget biztosít a vébé eseményeinek nyilvános kivetítésére, de kéri, aki ezt tervezi, tájékozódjon a kivetites@mtva.hu e-mail címen. A FIFA előírása szerint a regisztráció kötelező és akár jogdíjfizetési kötelezettség is felvetődhet.

Az MTVA-nak a tudomására jutott jogosultság nélküli nyilvános vetítéseket jelentenie kell a FIFA felé, ezért a kivetítéseket a világbajnokság ideje alatt folyamatosan és országosan ellenőrzik. A jogérvényesítést, szankcionálást már nem az MTVA, hanem a FIFA végzi.

Nagyon komoly szabályok vonatkoznak a kivetítőt üzemeltetőknél a szponzorokra is. Aki külön támogatót keres a nyilvános meccsnézéshez, annak ügyelnie kell a FIFA szponzorációs szabályaira, ezért az MTVA megküldte tájékoztatását a korábbi sporteseményeknél regisztrált partnereinek és várja az esetleges új partnerek jelentkezését.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik