Pénzügy

Mutatjuk, miért drágul jobban a nyugdíjasok élete

Január és április között a fogyasztói árak átlagosan 2,1 százalékkal nőttek, ismertette mai jelentésében a Központi Statisztikai Hivatal. Eközben a nyugdíjasok kosara szerint számolt infláció 2,25 százalékkal emelkedett, számolta ki az mfor. Vagyis a nyugdíjasok megélhetése az átlagnál gyorsabban drágult.

A portál kiszúrta még, hogy a nemzetgazdasági tárcánál is felfigyeltek arra, hogy a kereskedők nem engedik át minden esetben a fogyasztónak az adócsökkentést. A napokban Brüsszelnek benyújtott konvergencia programban az NGM leírta ugyanis, hogy miként gyűrűzött át az áfacsökkentés az árakba:

Becsléseink szerint az áfacsökkentések nagyobb része megjelent az internet, a sertés és a baromfi fogyasztói árában. A friss tej és a tojás árában az áfacsökkentés körülbelül fele érvényesült, míg az éttermi szolgáltatások körében az áfakulcs mérséklése nem jelent meg az árakban.

A portál szerint ha az egyes alapvető élelmiszerek drágulását eredményező folyamatok tartósak lesznk, akkor előfordulhat, hogy a nyugdíjas infláció az év egészében is magasabb lesz, mint az általános fogyasztóiár-index. Arra azonban kicsi esélyt látnak, hogy meghaladja a 3 százalékot, amennyivel év elején emelték a nyugdíjakat.

Kiemelt kép: 24.hu/Berecz Valter

Ajánlott videó

Olvasói sztorik