Pénzügy

Örülhet, ha gázzal fűt

radiátor (radiátor, fűtés, )
radiátor (radiátor, fűtés, )
Budapesten a legolcsóbb a földgáz az EU fővárosai közül.

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) szerint most először fordult elő, hogy Budapesten volt a legolcsóbb a földgáz az uniós fővárosok közül. Budapest azt követően került az összehasonlító árlista végére, hogy a román fővárosban 10 százalékkal emelték az árakat.

Európában csak az unión kívüli belgrádiak fizetnek kevesebbet (3,21 eurócentet), Budapesten a földgáz kilowattóránkénti átlagára 3,3 euró a lakossági fogyasztóknak. Vásárlóerő paritás szerint is csak Brüsszelben, Londonban és Luxembourgban kell kevesebbet fizetni, mint Budapesten.

Az áramért a magyar főváros lakói átlagosan 12,09 eurócentet fizettek kilowattóránként, ami a harmadik legalacsonyabb ár az EU fővárosaiban, de vásárlóerő paritáson számolva tizennégy uniós főváros kevésbé terheli a háztartások költségvetését.

A hivatal hangsúlyozta, hogy az uniós gyakorlattal ellentétben a magyar lakossági fogyasztók nem fizetnek energiaadót.

A számlán szereplő összegben a gáz 49 százalékot tesz ki, további 30 százalék a folyamatos és biztonságos szolgáltatást garantáló rendszerhasználati díj, vagyis a szállítás, az elosztás és a tárolás költsége. A fennmaradó részt az áfa teszi ki a végfelhasználói árakban. (mti)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik