Pénzügy

Vigyázat, a nyugdíjpénzekre nem automatikus az adójóváírás

Tavaly év végére már megközelítette a negyedmilliót az államilag támogatott nyugdíjbiztosítások száma, az Union Biztosító ugyanakkor arra figyelmeztet, hogy a támogatási összeget csak azoknak folyósítja az adóhatóság, akik ezt külön igénylik a május 22-ig benyújtandó szja-bevallásukban.

A biztosító MTI-hez eljuttatott közleménye szerint az összes szerződő ügyfél között mintegy 70 ezren vannak olyanok, akik 2017-ben szerződtek, vagyis első alkalommal kaphatják meg a befizetéseik után járó adójóváírást.

A 2014. év elején bevezetett államilag támogatott nyugdíjbiztosítás keretében

  • az állam az ügyfelek tárgyévi befizetéseinek 20 százaléka után évi 130 ezer forintig adójóváírást fizet. Az adójóváírást azonban a május 22-ig benyújtandó személyijövedelemadó-bevallásban kell igényelni. A  Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a bevallás beérkezésétől számított 30 napon belül utalja a összeget a biztosítónál vezetett számlára.
  • Hasonló a helyzet egyébként a többi nyugdíj-megtakarításnál is, vagyis nyugdíjpénztári számlákra, és a nyugdíj-előtakarékossági számlákra (nyesz) egyénileg befizetett összegekre is csak akkor jár az adójóváírás, ha arról rendelkezünk az adóbevallásban. Feltéve persze, hogy van olyan jövedelmünk, ami után szja-t fizetünk, és amiből érvényesíthető az adókedvezmény.  És ezeknél is a megtakarítás gyarapodik az adójóváírással.

A visszatérítés azonban nem csupán az ügyfelek figyelmetlensége miatt maradhat el. Amennyiben a szerződő ezer forintnál nagyobb adó- vagy járuléktartozást halmozott fel, az adóhatóság a tartozás rendezéséig visszatarthatja a folyósítást. Alacsonyabb fizetéseknél az is előfordulhat, hogy más adókedvezmények igénybevétele miatt az adó összege nem elegendő a teljes körű adójóváíráshoz.

Az adójóváírás igénylését a biztosító, illetve a nyugdíjpénztárak, számlavezetők által februárban megküldött igazolás alapján kell kitölteni. Az szja-bevallásokat idén a pünkösdi ünnepek miatt május 22-ig lehet benyújtani, vagyis aki valamilyen okból nem rendelkezik ezzel az igazolással, annak még maradt lehetősége arra, hogy a pótlásról intézkedjen.

Kiemelt kép: 24.hu / Fülöp Dániel Mátyás

Ajánlott videó

Olvasói sztorik