Pénzügy

Mégsem sztrájkolnának egyelőre az önkormányzati dolgozók

24.hu
24.hu

2018. 05. 04. 09:31

A terv az volt, hogy rögtön a választás után jön a munkabeszüntetés, hogy végre kapjanak béremelést.
Korábban a témában:

Egy időre lekerül a napirendről az önkormányzati sztrájk – értesült az Mfor. Ennek azonban nem az az oka, hogy haszontalannak bizonyult a nyomásgyakorlás e módja, hanem az, hogy az érdekképviseletek egy új bérfejlesztési javaslaton dolgoznak. Ma már nem tartják ugyanis elégségesnek azt, hogy a köztisztviselői illetményalap csak 60 ezer forintra emelkedjen.

Új javaslatuk szerint a mindenkori minimálbér határozná meg az illetménytáblát.

Hogy ez a terv, arról már mi is írtunk nem régiben:

Budapest, 2017. március 20.
A Magyar Államkincstár XIII. kerületi épülete a Váci út 69-ben. A bejárattal szemben áll Kiss István szobrászművész 1982-ben készült Munkások című alkotása.
MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Mese a kincstári dolgozók kétszer 25 százalékos béremelése
Idén azok is örültek, akiknek nem csökkent a bérük. Emelés pedig sehol nem volt.

A teljes munkaidőben adható legkisebb összeg lenne az alap, de feljebb lépve is a minimálbér-rendszer lenne a viszonyítási pont, például a garantált minimálbér is referenciául szolgálna. Sőt, a szakszervezet javaslata alapján egy diplomás minimálbérszintet is megállapítanának, amelyhez szintén igazodna egy pont felett a bérskála. Mindezt pedig már nem csak az önkormányzati hivatali alkalmazottakra lenne érvényes, hanem jóval szélesebb körre.

A javaslat még nem nevezhető teljesen kiforrottnak, de bőven túl van már a kezdetleges állapoton is: már megkezdődtek a háttérben a szakértői egyeztetések és a tervezet májusban nyerheti el hivatalos formáját.

Mint a portál emlékeztetett, a magyar kormány által Brüsszelnek küldött konvergencia programban szerepel, hogy 2019-től azoknál az állami tisztviselőknél is megtörténik a béremelés, akiknél még nem került sor erre. Ez szintén új helyzetet jelent a bértárgyalásoknál, de az még nyitott kérdés, hogy a kormány ajánlatával elégedettek lesznek-e a szakszervezetek.

Kiemelt kép: MTI

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Bécs, 2016. június 16.
Perényi János bécsi magyar nagykövet beszédet mond a magyar zsidók auschwitzi deportálásáról nyílt Falak, jelek, sorsok című vándorkiállítás megnyitóján a bécsi Igazságügyi Palotában 2016. június 16-án.
MTI Fotó: Filep István
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.