Pénzügy nyugdíj

100 magyar nyugdíjasból legfeljebb 7 lehet elégedett

24.hu
24.hu

2018. 02. 09. 09:32

Valóban alacsonyabbak a magyar nyugdíjak az európai unióshoz képest? Az attól függ, hogy mihez viszonyítunk! A vásárlóértéke tényleg kevesebb, mint egy német nyugdíjé, viszont ha a legutolsó fizetéshez képest nézzük az induló ellátást, akkor Európa élmezőnyébe tartozunk. De mit jelent ez forintra váltva? 100 nyugdíjasból hányan kapnak igazán sokat? Ezt vizsgálta a Bankmonitor
Korábban a témában:

Azzal mindenki tisztában van, hogy ha nyugdíjba megy, kevesebb pénzt fog kapni, mint amennyit előtte keresett. A legutolsó keresethez képest az első nyugdíj mintegy 67 százalékos Magyarországon. De még ezzel is kiemelkedünk a huszonnyolc Európai Uniós ország 58 százalékos átlagából (a negyedik legmagasabb utolsó bér/nyugdíj arány a magyar). Mint az ábrán is látható, Írországban és Horvátországban a legnagyobb a különbség, ahol az első nyugdíj az utolsó fizetés 40 százalékát sem éri el.

Ráadásul a magyar nyugdíjrendszer úgy működik, hogy a jelenlegi aktív dolgozók befizetései nem egyéni számlákra kerülnek, hanem a mostani nyugdíjasok havi juttatását finanszírozzák belőle. Ez a fajta rendszer különösen érzékeny az aktív dolgozók és a nyugdíjasok arányára. Sajnos a jelenlegi tendenciák alapján ez az arány várhatóan nem javul, hanem inkább romlik (például az alacsony születésszám és az elvándorlás miatt).

Azt se felejtsük el, hogy az első nyugdíjakat a bejelentett fizetéshez viszonyítják. Azaz amennyiben valakinek a fő bevételi forrása nem a bejelentett alkalmazotti fizetése, az utolsó jövedelméhez képest az első nyugdíja még kevesebb lesz.

Nyugdíjak Magyarországon

De mi számít jó nyugdíjnak? 2-300 ezer forint már elég lehet? Vagy ennél több kell? Nézzük meg mi a helyzet ma Magyarországon: 100 nyugdíjasból mindössze 7-nek magasabb a nyugdíja, mint 200 ezer forint. Ha meg is elégszik valaki 150 ezer forinttal, akkor sem biztos, hogy örül annak a ténynek, hogy a jelenlegi nyugdíjasok mindössze 22 százaléka kap ennél magasabb ellátást.

Az infógrafikából látszik, hogy a nyugdíjasok 78 százalékának 150 ezer forint alatti a nyugdíja. 100-ból 3 nyugdíjasnál pedig még az 50 ezer forintot sem éri el a havi nyugellátás. Ez még akkor is nagyon kevés, ha nyugdíjasként a bevételek mellett a kiadások is csökkennek – jegyzi meg a szakportál.

És akkor ott van a másik véglet is, a milliomos nyugdíjasok klubja, akiknél csak az éves emelés is igen méretes:

Van, akinek 70 ezer forinttal is nőhet a nyugdíja idén
De csak akkor, ha a milliósak klubjába tartozik. Átlagos nyugdíjra átlagos a januári plusz is. Mutatjuk, kinek mennyi jár.

Aki még nem nyugdíjas, és nem szeretne tengődésre berendezkedni idős napjaira, annak tehát mindenképpen érdemes előre gondolkodnia, tippek itt.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Fotó: Bielik István / 24.hu
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.