Pénzügy

Több mint 8 százalékkal drágult a casco

kgfb (kgfb)
kgfb (kgfb)
A magyar autósok tavaly átlagosan 84 400 forintért kötöttek biztosítást.

Ez 8,2 százalékos emelkedés 2016-hoz viszonyítva – közölte a Netrisk.hu saját adatbázisa alapján. Az online alkuszcég elemzése szerint ez két okra vezethető vissza: egyrészt jelentősen, 20 százalékkal nőtt a magasabb díjon biztosított új autók eladása, másrészt a korábbi 42 százalék helyett az ügyfelek 55 százaléka választott drágább biztosítást.

A biztosításközvetítő adatai szerint az újonnan kötött casco biztosítások átlagos díja 95 ezer forint volt, 53 százalékkal magasabb, mint az évfordulós váltók 62 200 forintos éves összege. Évjárat szerint egyre nagyobb a szóródás: a casco szerződések 24 százalékát maximum 2 éves, 23 százalékát legalább 10 éves autókra kötötték, mindkét kategória részaránya nőtt 2016-hoz képest.

A kapcsolódó díjkedvezmények hatására tavaly a díjak 49 százalékát egyösszegű éves befizetéssel rendezték, a második legnépszerűbb díjfizetési mód a negyedéves volt, 31 százalékkal. Tavaly a megkötött casco biztosítások 37 százalékához további fedezetet is választottak a tulajdonosok, ezek közül az asszisztencia-szolgáltatás, az önálló üvegkárok kiegészítő biztosítása és a járműben ülők balesetbiztosítása voltak a legnépszerűbbek.

Korábban szintén a Netrisk.hu közölte, hogy átlagosan 17 százalékkal magasabb díjról értesítették a biztosítók azokat az ügyfeleiket, akiknek január elsejével fordult a biztosításuk.

Kiemelt kép:  Northfoto

Ajánlott videó

Olvasói sztorik