Pénzügy

Jön az új kétezres, tízezres érme

Farkas György
Farkas György

újságíró. 2018. 01. 30. 09:55

Megjelent a rendelet.

A Magyar Közlöny szerint mától a jegybank

Görgei Artúr születésének 200. és az 1848–49-es forradalom és szabadságharc kitörésének 170. évfordulója alkalmából –

„Görgei Artúr” megnevezéssel 10 000 forintos címletű ezüst, illetve 2 ezer  forintos címletű rézötvözetű emlékérmét bocsát ki.

A 10 ezer forintos érme 925 ezrelék finomságú ezüstből, a 2 ezer forintos 75% réz és 25% nikkel ötvözetéből készült. Az ezüst és a színesfém emlékérmék érmeképileg azonosak, csak értékjelzésükben térnek el.

Előlapjukon, a – kör alakú – középmezőben Than Mór Görgey lovasrohamot vezényel a második komáromi csatában Herkálypusztánál című festményrészlete látható, hátlapjukon Görgei Artúr félalakos portréja mellett – az 1884. november 23-án a Nemzet című lapban megjelent, 207 honvéd által aláírt „Nyilatkozvány”-ban Görgei mellett kiállók neve olvasható (nem teljes számban), illetve a „GÖRGEI ARTÚR” és az „1818–1916” felirat olvasható.

Mindkét emlékérméből 5-5000 darab készíthető. A Magyar Nemzeti Bank korábban jelezte, hogy az időközben felmerült új témajavaslatok és a nyílt pályázat eredménye alapján módosította idei emlékérme-kibocsátási programját, így tizenegy témában, négy korábbi sorozatot folytatva 22 emlékérme kibocsátását tervezi 2018-ban.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Egerszalók, 2016. szeptember 13.
Az Egerszalóki Gyógy- és Wellnessfürdő - Saliris Spa és Konferencia Hotel épülete a Forrás út 4. szám alatt. A vizet 1992-ben az Egészségügyi Minisztérium gyógyhatásúnak minősítette. Ennek jelentőségét felismerve épült a Saliris Resort gyógyszálloda. 
MTVA/Bizományosi: Faludi Imre 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.