Pénzügy
autópály matrica (autópálya matrica, autópálya)

Fontos határidő autósoknak

Farkas György
Farkas György

újságíró. 2018. 01. 29. 13:13

Január 31-ig érvényesek a tavalyi éves autópálya-matricák

A tavaly vásárolt éves – megyei és országos – autópálya-matricák csak szerda éjfélig használhatóak. A díjak idén nem változnak, de új fizetős szakaszok kerültek a rendszerbe (Győr-Moson-Sopron megyében az M85-ös Csornát elkerülő második szakasza, Hajdú-Bihar megyében az M35-ös Debrecen-Berettyóújfalu szakasza).

A Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató (NÚSZ) Zrt. igazgatóságának elnöke korábban közölte: rekordszámú, csaknem 14 millió e-matricát vettek az autósok tavaly, mintegy 8 százalékkal többet az előző évinél, ami 69 milliárd forint bevételt jelentett a 2016-ban befolyt 64 milliárd után. A megyei e-matricák iránti kereslet is jelentősen nőtt, tavaly több mint 1,7 millió fogyott, mintegy 200 ezerrel több az előző évinél – tette hozzá Bartal Tamás.

Idén január 1-jén nagy változások léptek életbe a gyorsforgalmi úthálózat használatában. Ha valaki e-matrica előzetes megvásárlása nélkül hajt fel díjköteles útra, 60 perc áll rendelkezésére, hogy pótolja a mulasztást. Január 1-jén változtak a nagycsaládos kedvezmény igénybevételének szabályai is, így már a háromgyermekes családok is élhetnek a lehetőséggel, hogy D2 díjkategóriába tartozó járművükre a jóval olcsóbb D1-es jogosultságot vásárolják meg – emlékeztet az MTI.

Tatabánya, 2017. október 8.
A fõvárost az északnyugati országhatárral összekötõ M1-es autópálya kanyarulata a város határában, ahogy az a Kõ-hegyi Szelim-barlangból látható.
MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemû – különösen szerzõi jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítõje közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelõssége e körben kizárt.
Teljesen megújul az autópályás díjfizetés
Sok új, az autósok költségeit és adminisztrációs terheit csökkentő előírás lép hatályba az e-matricás rendszerben.

Az éves matrica az összes díjköteles autópályán korlátlanul használható január 31-ig – olvasható az e-autopalyamatrica.hu oldalon. Amennyiben a hagyományos matricatípusokkal vagy a megyei matricákkal az éves költsége meghaladja a 30-35000 forintot, érdemes az éves matricát megvennie.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.