Pénzügy

Durva drágulás jöhet a boltokban

A fizetésemelésekből könnyen lehetnek áremelések.

Magyar Idők szerint az áruházláncok béremeléseinek költségei a fogyasztói árakban is jelentkezhetnek bizonyos termékeknél. A munkaerőhiány orvoslására kínált emelt bér, a folyamatosan bővülő forgalom dacára is nagy pluszkiadást jelent a multiknak. A béremelést áremelés követheti a tartós vagy kényelmi árucikkeknél – vélekedett a Magyar Időknek több iparági szereplő.

Az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára szerint áremelések lehetnek a bérverseny miatt, de mértékét még lehetetlen megjósolni.

„Az egész nemzetgazdaságra inflációs hatással bírnak a kötelező és az azon túl megvalósuló bérfejlesztések, amelyek megjelenhetnek a bolti árakban.

Vámos György szerint nem csak a fizetések emelkedése miatt háríthatják tovább a pluszkiadásokat, a kereskedőknek jelentős tételt jelent a beszerzési árak emelkedésének is. A főtitkár emlékeztetett rá, hogy egy túlzott áremelés rosszul is elsülhet, a vevők többsége még mindig árérzékeny, vagyis – mivel a kínálat bőséges – a másutt található olcsóbb lehetőségek miatt a forgalom visszaesésével is járhat a költségek továbbhárítása.

Hétfői zárva tartás - lép a kormány
Adókönnyítést adna, hogy ne rokkanjanak bele a kisboltok a béremelésbe. 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik