Pénzügy

Jönnek az új 1000 forintosok

Farkas György
Farkas György

újságíró. 2018. 01. 23. 12:34

Márciustól kerülnek forgalomba az új bankjegyek.

Március 1-jétől kerülnek forgalomba az új 1000 forintos bankjegyek, a régi változatokkal október 31-éig lehet fizetni. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) felhívta minden parkoló-, menetjegy-, ital- és áruautomata-üzemeltető figyelmét, hogy – aki eddig még nem tette meg – a hátralévő egy hónapban készítsék fel berendezéseiket az új ezresek elfogadására, hogy a lakosságnak ne okozzon problémát az új bankjegyek használata az automatáknál.

A bevont bankjegyek nem veszítik el értéküket. 2018. október 31. után még három évig minden bank- és postafiókban, húsz évig pedig az MNB lakossági pénztárában díjmentesen beválthatók azonos címletű, új fizetőeszközre.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A jegybank azt is közölte, hogy a régi 10 000 forintos bankjegyek bevonásáról még nem hozott döntést az MNB, ezért ennek a címletnek a régi és új változata továbbra is korlátozások nélkül használható.

Az MNB 2014-ben kezdte meg a forintbankjegyek megújítását, amelynek célja, hogy a régi címleteket egységes, korszerűbb biztonsági elemekkel rendelkező, a bankjegyvizsgáló gépek által is könnyebben kezelhető bankjegyekre cserélje. A programban az elmúlt években a hatból már négy címlet megújult, és bevonták a régi 20 000, 5000 és 2000 forintos bankjegyeket, amelyekből már csak az új változatokkal lehet fizetni. (mti)

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Fotó: Fülöp Dániel Mátyás / 24.hu
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.