Pénzügy
Fotó: 24.hu/ Bielik István

Változik a forintérme utánzása

Farkas György
Farkas György

újságíró. 2017. 12. 04. 10:23

A jegybank rendeletét ezúttal nem elnöke írta alá.

A Magyar Nemzeti Bankról szóló törvény alapján bankjegyekről és érmékről utánzatot készíteni csak az MNB-elnök rendelete alapján lehet, ezért fontos, hogy az most módosul.

A forint- és az euroérmék, illetve a forint- és az eurobankjegyek utánzatáról szóló rendelet szerint néhány kivételtől eltekintve tilos fémből utánzatot (emlékérmet, zsetont, fémkorongot, játék- és a kellékpénzt) készíteni a
forintérme egyedi képi elemeivel.

Az MNB engedélye nélkül készíthető a fém alapanyagú forintérme utánzat, ha nem tartalmazza a „forint” megnevezést vagy annak – magyar vagy idegen nyelvű – rövidítését. Az MNB 15 nap múlva hatályba lépő rendeletét ezúttal Nagy Márton, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke írta alá.

Egyébként Magyarországon pénzutánzatnak minősül minden, ami alkalmas lehet arra, hogy forintbankjegy vagy -érme látszatát keltse, függetlenül a méretétől, anyagától, színétől és a rajta megjelenő képi elemektől. A törvény szerint az utánzatkészítés szabályait az MNB  rendelet határozza meg.

Az MNB korábban  a fogyasztók megtévesztésére alkalmas gyakorlat visszaszorításárt szigorította az érmék utánzatainak készítésére vonatkozó előírásokat, a korábbiaknál szélesebb körben határozott meg tiltásokat az érmeutánzatok készítésére vonatkozóan.

A jegybank honlapján ismerteti, mely szabályok szerint készíthetőek szabadon utánzatok. Ha valaki olyan utánzatot szeretne készíteni, ami eltér a szabadon készíthető utánzatokra vonatkozó követelményektől, annak ehhez az MNB engedélyét kell kérni.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

A Facebook logo is seen on an iPhone in this photo illustration on November 20, 2017. (Photo by Jaap Arriens/NurPhoto)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.