Pénzügy

Sokak számára csak álom a nettó 200 ezres átlagfizetés

24.hu
24.hu

2017. 11. 23. 11:05

Most szeptemberben csaknem 14 százalékkal voltak magasabbak a keresetek – persze átlagosan –, mint egy évvel korábban. Az átlag bruttó bér az országban 292 ezer forint volt – derült ki a statisztikai hivatal adataiból. A versenyszférában 299 300 forint az átlagos bruttó kereset, a nettó pedig 199 ezer.

Az első kilenc hónapban 199 419 forint volt az átlagos nettó kereset, ami az előző év azonos időszakához képest 12,8 százalékkal jelent több pénzt. A statisztika szépsége, hogy az átlagokat egyetlen kiugró érték is képes felhúzni és nincs ez másként ebben az esetben sem – hívta fel a figyelmet az Mfor. Budapesten ugyanis a vizsgált időszakban  245 809 forint volt az átlagos nettó bér.

És ha a fővárost kivesszük az egyenletből, akkor a majdnem 200 ezer forint helyett már „csak” 166 ezer forintos nettót kapunk átlagban. Az országos viszonylatban kiemelkedő béreket adó főváros bérszintje tehát 33 ezer forinttal húzza fel a statisztikákat.

Egyébként pedig az országban jellemző nettó keresetek nagyon széles skálán mozognak, a legmagasabb és legalacsonyabb átlag között pedig 82,2 százalékos a különbség.Vagyis a fővárosi átlagnettó ennyivel több a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében elérhetőnél, ahol a szeptember végi állapot szerint 134 904 forint volt a nettó fizetés. Ennél majdnem 110 ezer forinttal magasabb a budapesti átlag. A leszakadás azonban nem csak a legkeletibb megyénket érinti: még a 150 ezer forintot sem érte el az átlag Békés és Nógrád megyében, és a borsodi átlag is alig pár száz forinttal haladta meg ezt a szintet. És ez még mindig jelentős különbség, annak ellenére is, hogy az idén Budapesten kevésbé nőttek a bérek, mint máshol.

Kiemelt kép: MTVA/Bizományosi: Faludi Imre 

Szeretnél személyre szabottan híreket olvasni a mobilodon?
Töltsd le a 24.hu app-ot, és tájékozódj hiteles forrásból megbízhatóan és gyorsan! A 24.hu
vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

A picture taken on October 4, 2016 shows a cameraman walking through the concrete obstacles in the disputed Kosovo-Montenegro border in the village of Cakor, western Kosovo. 
There are no guards in the uninhabited Rugova mountains bordering Montenegro, only sheep on pasture land, but a dispute over defining the borderline could push Kosovo into chaos as the political opposition views the demarcation deal as close to "treason". The tiny Balkan territory, which unilaterally proclaimed independence from Serbia in 2008, last year reached a border demarcation agreement with its western neighbour, but Kosovo's parliament has yet to ratify it.
 / AFP PHOTO / ARMEND NIMANI

Azt sem tudni, hol végződnek Magyarország szomszédai

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.