Pénzügy

Mutatjuk, hogyan spórolhat tízezreket a bankszámlájával

Már megint több száz vagy több ezer forintot vontak le öntől a számlavezetésért, és nem tudja, hogy mire? Egy készpénzfelvétel rosszkor rossz helyen és a felesleges szolgáltatások is megdrágítják a bankolást, ugyanakkor egy jó döntéssel évente tízezreket spórolhat. Mutatjuk, hogyan találhatja meg a legolcsóbb számlát. A Bankmonitor írása.

A bankszámláknál felmerülő költségek közül az SMS-szolgáltatás díja és a bankkártya éves költsége teszi ki a legtöbbet. A két szolgáltatás együttesen évente tízezer forintra is rúghat még az öt legolcsóbb bankszámla esetén is, így érdemes időről időre ellenőrizni, felülvizsgálni a számlakivonatunkat.

A legolcsóbb bankszámlaajánlatokat a cikk végén találja meg!

SMS-szolgáltatás: legyen vagy ne legyen?

Az SMS-szolgáltatás esetén a bankok jellemzően felszámítanak egy havi fix költséget, valamint üzenetenkénti darabdíjat is. Mivel egyre többet használjuk a bankkártyánkat, a havi tranzakciók száma könnyen elérheti akár a havi harmincat is. Bele sem gondolunk, de egy átlagos 25 forintos SMS-díjat feltételezve a számla havi költsége máris 750 forintnál jár, és akkor még nem is beszéltünk az egyéb díjakról.

A kártyás tranzakciókon kívül persze kérhetünk SMS-értesítést a fizetés megérkezéséről, illetve a rendszeres megbízásokról is (mint a víz-, villany- és telefonszámla), amelyek tovább drágítják a számlavezetést. Mivel ma már szinte kivétel nélkül intézhetjük a pénzügyeinket netbankon vagy mobilbankon keresztül, ezeket az üzeneteket érdemes lemondani, és inkább rászánni alkalmanként azt az öt percet, amíg ellenőrizzük, hogy a megbízások teljesültek-e.

Természetesen a bankkártyás tranzakciókhoz tartozó SMS-üzenetekről is le lehet mondani, azonban biztonsági funkciója miatt érdemes ezt kétszer is átgondolni. Sokkal kedvezőbb megoldás, ha az SMS-eket ingyenes okosértesítésekre cseréljük, amelyhez okostelefonra letöltött banki mobilalkalmazás, és aktív internetkapcsolat szükséges. Egyelőre még csak négy bank kínál ilyen ingyenes okosértesítést.

Milyen bankkártya legyen?

Mára sokat vesztett jelentőségéből az, hogy a bankszámlához elektronikus (vésett) vagy dombornyomott kártyát választunk. Korábban szinte csak ez utóbbit fogadták el a külföldi vásárlások során, és ezzel párhuzamosan az éves kártyadíj magában foglalt valamiféle külföldre szóló baleset-, utas- és poggyászbiztosítást is.

Ma már sok esetben az elektronikus kártyákkal is el lehet boldogulni külföldön is, illetve a korábbi biztosítások már nem feltétlen járnak automatikusan a dombornyomott kártya mellé sem, hanem felár ellenében megvásárolhatók.

Aki nem szeretne kockáztatni, vagy nem volt még tapasztalata az adott típusú elektronikus kártyával külföldön, annak továbbra is érdemes dombornyomott kártyát választani, azonban arra is készülnie kell, hogy ezek éves díja átlagosan 3000 forinttal magasabb még akkor is, ha biztosítás nincs hozzá.

Maradjunk az ingyenes készpénzfelvételnél!

Szerencsére havi 150 000 forintig a hónapban az első két készpénzfelvétel bármelyik bank automatájánál ingyenes, függetlenül attól, hogy melyik a számlavezető pénzintézet. Ezen felül az egyes számlacsomag-ajánlatok tartalmazhatnak további ingyenes készpénzfelvételeket a bank saját ATM-jeinél. Mindenképpen érdemes e keretek között maradni, ugyanis egy kártyás készpénzfelvételi tranzakció díja még akkor is ezer forint környékén van, ha a bank saját automatáját használjuk.

Érdemes már hó elején előre átgondolni, hogy melyek azok a tételek, amelyeket mindenképpen készpénzben kell fizetni, és csak a szükséges összeget felvenni. Ahol lehet, részesítsük előnyben a bankkártyás fizetést, mert az ingyenes. Ha netán elszámolnánk magunkat, akkor tervezzük újra az összeget, és a hónap hátralévő részére szükséges készpénzt felvehetjük a második ingyenes tranzakció keretében.

Ezekre a szokásokra kiemelt figyelmet fordítsunk, mert a meggondolatlan zámlahasználat súlyos tízezrekkel rövidíthet meg.

Végül nézzük, hogy átlagos jövedelem és számlahasználati szokások mellett melyek most a legjobb ajánlatok a piacon!

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik