Pénzügy

Tovább drágulhatnak a bérlakások

A jobb munkahely reménye mozgatja a piacot.

A következő két-három hónapban várhatóan már nem növekednek tovább az albérleti díjak, de hosszabb távon további drágulás lehet. A Magyar Nemzetnek Ditróy Gergely, a Portfólió.hu vezető elemzője azt mondta, továbbra is erős a kereslet a bérlakáspiacon.

Ennek fő oka az országon belüli munkaerő-áramlás, a jobb munkahely reményében egyre többen költöznek a fővárosba, illetve a megyeszékhelyekre. A forgalom másik erős pillére, hogy egyre több fiatal költözik saját ingatlan helyett bérelt lakásba.

Az átlagos négyzetméterenkénti ár a fővárosban 2-3 ezer forint, egy felkapott környéken találkozni akár 4-5 ezer forintos költségekkel is. A vidéki nagyvárosokban az átlagos tarifa 1500-2000 forint. A szakember szerint hosszabb távon azért lehet további árnövekedésre számítani, mert 2019-től ismét 27 százalékra növekszik a mostani 5 százalékról az új otthonok áfája.

A Magyar Nemzetnek Valkó Dávid, az OTP Ingatlanpont vezető elemzője arról beszélt, hogy jelenleg a panellakások jelentenek kifizethető, egyben ideális befektetési célpontot azoknak, akik kiadási céllal vennének ingatlant. Várostól és elhelyezkedéstől függően 75-150 ezer forint között mozog egy átlagos panellakás bérleti díja. (mti)

Ajánlott videó