Pénzügy
Komárom, 2015. június 3.
Hankó Zoltán, a Magyar Gyógyszerészeti Kamara elnöke beszédet mond a XII. Országos Patikanap megnyitóján a komáromi Balzsam Gyógyszertárban 2015 június 3-án.
MTI Fotó: Krizsán Csaba

Ez történik, ha bizonyított hatású gyógyszer helyett homeopátiás szert kérünk

24.hu
24.hu

2017. 10. 12. 12:03

A Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke az Inforádióban arról beszélt, hogy jelenleg a homeopátiás szereket ismegilleti a gyógyszer elnevezés. Hankó Zoltán elmondta, a jogszabály és a gyógyszerkönyv is gyógyszernek mondja ezeket a szereket. A gyógyszer fogalmához a hatást csak hozzágondoljuk a közbeszédben.

Homeopathic pills. 
Paris, France 

GARO/PHANIE
Vezető európai tudósok: homeopátia = nem hatékony
Szakvéleményt adott ki az Európai Akadémiák Tudományos Tanácsadó Testülete.

Hankó Zoltán kifejtette, hogy a homeopátiás szereket jelenleg megilleti a gyógyszer elnevezés.

Lehet, hogy ezeknek a gyógyszereknek van hatása – nem tudom -, de ezt klinikai vizsgálatokkal eddig igazolni nem sikerült. Az, hogy gyógyszernek vagy homeopátiás szereknek nevezik, nagy kérdés. Jelen pillanatban a gyógyszer kifejezés jogszerű.

A bizonyítékokon alapuló orvoslás és gyógyszerészet úgy tud ezzel megküzdeni, hogy megteszi az első lépést az Európai Bizottságnál és az Európai Gyógyszerkönyvi Bizottságnál.

LONDON - AUGUST 26:  Staff at Ainsworth Pharmacy make up homeopathic remedies on August 26, 2005 in London. British medical journal The Lancet has attacked the use of homeopathic treatments saying that doctors should be honest about homeopathy's lack of benefit. A joint UK/Swiss survey of 110 trials found no convincing evidence that homeopathy worked any better than a placebo.  (Photo by Peter Macdiarmid/Getty Images)
Az orvoskamara még nem tudja, fel kell-e lépni a homeopátia ellen
A homeopata orvosok a szakmai vitát hiányolják és médiakampányt emlegetnek, ezért nem nyilatkoznak.

Hankó Zoltán hozzátette, hogy a gyógyszerészek figyelmét felhívták arra a helyzetre, amikor a beteg a felírt gyógyszerek helyett homeopátiás szereket kér.

Ha a betegnek olyan állapota, tünete van, hogy bizonyított hatású gyógyszerre van szüksége, akkor helyette nem bizonyított hatású szert adni nem lehet.

Leszögezte, hogy a gyógyszerészeknek is ezt a szemléletet kell követni, viszont nem tartaná indokoltnak a beteg hitének erősítésére kiegészítő szerként a homeopátiás szerek tiltását sem.

Kiemelt kép: MTI Fotó/Krizsán Csaba

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Budapest, 2011. február 4.
Andrew G. Vajna filmproducer, a filmipar reformjáért felelõs, 2011 januárjában kinevezett kormánybiztos interjút ad dolgozószobájában a Magyar Távirati Irodának.
MTI Fotó: Kollányi Péter
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.