Pénzügy

Pokoli drága volt a nyár a biztosítóknak is

Kész az első viharmérleg: eddig 6 milliárd forintot fizettek.

Az idei nyár első összesítése szerint május 1-je és augusztus 31-e között összesen 103 539 vihar, beázás, jégverés és felhőszakadás okozta kárt jelentettek a lakossági ingatlanok tulajdonosai. Az ezekre kifizetett kártérítés megközelítette a 6 milliárd forintot, de a kár ennél jóval nagyobb volt, mert a lakások több mint negyedének nincs biztosítása – tudatta a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ).

A legtöbb kárt Zala, Vas, Győr-Moson-Sopron, Borsod, Békés és Bács-Kiskun megyéből jelentették. Emellett, mint szinte minden évben, a legsűrűbben lakott Pest megyében és a fővárosban sérült meg a legtöbb lakossági ingatlan.  A szakemberek szerint egyre gyakoribb az időben és térben jól elkülöníthető, lokális vihar, illetve a szupercella okozta kár. Idén június 21-én a vihar és a jégverés a Borsod megyei Megyaszón (kiemelt képünkön) és a környező településeken akkora károkat okozott, hogy gyakorlatilag nem maradt ép ingatlan.

Leggyakrabban a házak tetőszerkezete sérült, ezért a legtöbb kárt a beázás okozta. Az elmúlt nyáron többször fordult elő olyan özönvízszerű esőzés, amikor egész utcák kerültek víz alá, károsítva a mélyebben fekvő ingatlanrészeket, garázsokat, szuteréneket.

A MABISZ szerint komoly gond az alulbiztosítottság.

Gyakori, hogy nem a valós értékre, hanem csak a hitel felvételéhez szükséges összeghatárig biztosítják az ingatlant. Az alulbiztosítottság másik oka, hogy egy korábban kötött biztosítást elfelejtenek módosítani, így csak a kár után derül ki, hogy a valós érték alatti a biztosítás.

A mintegy 4,4 millió magyar lakóingatlan mintegy 73 százalékának van biztosítása. Nemzetközi összehasonlításban ezzel a lefedettséggel Magyarország viszonylag jó helyen áll, de jelentős kockázat, hogy az ingatlanok negyede továbbra sem biztosított – tudatta a szövetség.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik