Pénzügy
A Google page on a mobile phone is seen on an advertising billboard in Hong Kong on March 21, 2013. Eleven companies with grievances against Google urged EU antitrust regulators on Thursday to formally charge the world's No.1 search engine of anti-competitive practices instead of pursuing settlement talks. The European Commission is now examining proposals put forward by Google in January aimed at ending a two-year investigation and averting a possible fine that could reach $5 billion or 10 percent of the company's 2012 revenues. (EyePress/Harry Wong)

Három nő pert indított a Google ellen, mert a férfiaknál alacsonyabb bért kaptak

24.hu
24.hu

2017. 09. 15. 08:50

Három volt női alkalmazott pert indított a Google óriáscég ellen, mert ugyanazért a munkáért a férfiakénál kevesebb bért kaptak.
Korábban a témában:

A három nő a Google anyavállalatánál, az Alphabetnél dolgozott. Csütörtökön San Franciscóban benyújtott keresetükben azt állították: mind fizetésben, mind előmenetelben hátrányos megkülönböztetést tapasztaltak a férfi kollégákhoz képest. 

A Google ellen éppen most folyik egy másik, hasonló jellegű vizsgálat. A szövetségi munkaügyi minisztérium nők kárára elkövetett hátrányos megkülönböztetés miatt vizsgálódik.

Nem ők az egyetlen informatikai cég egyébként, ahol hasonló problémák vannak – máshol is voltak már, illetve vannak folyamatban  hátrányos megkülönböztetés miatti perek.

  • Az Oracle ellen januárban indult per, mert ugyanazért a munkáért kevesebb fizetést adott nőknek és kisebbségieknek.
  • A Microsoft és a Twitter ellen most folyik a per.
  • A processzorokat és telekommunikációs eszközöket gyártó kaliforniai Qualcomm pedig tavaly csaknem 20 millió dollárt fizetett ki kártérítésként az egyenlő munkáért egyenlő bért követelőknek.

A csütörtökön keresetet benyújtó három nő közül az egyik szoftver-mérnökként, a másik kommunikációs szakemberként, a harmadik pedig menedzserként dolgozott a cég kaliforniai központjában. Mindhárman egybehangzóan azt állítják: a vállalatnál általános gyakorlat a nők alulfizetettsége és az, hogy a női dolgozókat olyan beosztásokba helyezik, ahonnan nemigen van mód előléptetésre.

A Google a maga területén a 21. század vezető innovátora, de a női munkatársak kezelését illetően még nem lépett be a 21. századba – fogalmazott újságíróknak a három panaszos közös ügyvédje, Kelly Dermody.

A Google szóvivője, Gina Scigliano közleményben cáfolta a vádakat. Leszögezte, hogy a felvétellel és előléptetéssel kapcsolatos döntéseket bizottság hozza meg, hosszas mérlegelés után.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.