Pénzügy
A rezsi nemcsak a háztartásoknak okoz fejtörést (fűtés, energia, radiátor,)

Nyakunkon a fűtési szezon: lépniük kell a távfűtéses lakóknak

24.hu
24.hu

2017. 09. 14. 10:56

Korábban a témában:

2017. szeptember 15-től 2018. május 15-ig tart a következő távfűtési időszak – ez egységes Magyarországon, a díjfizetés egyes részletszabályai azonban akár településenként eltérőek lehetnek – hívta fel a figyelmet a Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége (FEOSZ) honlapján. Az önkormányzatok képviselő-testületei határozzák meg például rendeletben a távhőszolgáltatás csatlakozási díjat, és a máshol nem szabályozott díjalkalmazási és díjfizetési feltételeket is.

Budapesten kétféle számlázás lehet

A fővárosban a távhőszolgáltatás számlázása két módon is történhet:

  • Fizethetik a fogyasztók havonta a számlát a ténylegesen mért fogyasztás alapján, ez a havi számlázás.
  • A fizetés történhet a szolgáltató által megajánlott havi átalányfogyasztás alapján is. Ez az egyenletes díjfizetéses számlázás, amikor is végig ugyanannyit fizet a fogyasztó havonta az egyes részszámlákban, és az elszámolási időszak végén kap csak egy elszámoló számlát. Ekkor a szolgáltató egybeveti az addig már kifizetett hőfogyasztást a tényleges fogyasztás adataival, és a fogyasztónak ez alapján rendeznie kell a még fennmaradó tartozást, vagy pedig ha túlfizetésben van, visszatérítést kap. Túlfizetés esetén sem árt tudni, hogy 3000 forintot meg nem haladó összegnél a fogyasztót megillető túlfizetést a következő számlában számolják el. 3000 forint felett pedig az adott díjfizetési mód szerint kell a számla kibocsátásától számított nyolc napon belül visszafizetni a fogyasztónak a különbözetet.

A FEOSZ külön felhívja rá a figyelmet, hogy a budapesti fogyasztóknak különösen ügyelniük kell , mivel ha nem jelzik külön a távhő-szolgáltatónak, melyik számlázási módot választják a kettő közül, úgy automatikusan részszámlákat fognak kapni!

Amennyiben tehát a valós fogyasztás alapján szeretnék a fogyasztók fizetni havonta a távfűtést, ne mulasszák el azt jelezni a szolgáltató felé.

Arra is figyelni kell, hogy a fogyasztó a hődíj számlázásának módját elszámolási időszakonként egy alkalommal változtathatja csak meg. Ha tehát korábban valaki már a részszámlázási igényéről értesítette a szolgáltatót ugyanazon elszámolási időszakban és módosítani szeretne, erre már csak a következő elszámolási időszakban lesz lehetősége.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.