Pénzügy
Csecsemő, koraszülött (csecsemő,)

Megvan, mire költhetnek sokat, és mire keveset Lázárné koraszültöttes alapítványánál

24.hu
24.hu

2017. 09. 14. 09:09

Korábban a témában:

1,2 milliárd forint uniós támogatást nyert a Korábban Érkeztem Alapítvány augusztus elején – írta a Magyar Narancs egy hete. A pénzt a tervek szerint arra költenék, hogy egy-egy mentorházat hozzanak létre koraszülöttek és szüleik számára Szegeden, Kecskeméten és Gyulán. A pályázat százszázalékos intenzitású volt, vagyis egyáltalán nem kellett hozzá önrészt felmutatni.

A projekttel azonban Hadházy Ákos parlamenti képviselő, az LMP társelnöke szerint nincs minden rendben – mármint a mire, mennyit, milyen célból kérdéseivel: állítja, hogy a gigaprojektben nagyon sok a túlárazott tétel. Ami pikánssá teszi a sztorit, hogy az alapítvány kuratóriumában benne van  Lázárné Megyeri Zita, aki a kancelláriaminiszter felesége.

Csíkszentsimon, 2017. március 24.
Lázár János Miniszterelnökséget vezetõ miniszter sört kóstol az Igazi Csíki Sört gyártó csíkszentsimoni sörfõzdében 2017. március 24-én. Az Igazi Csíki Sör betiltásáról hozott január végi ítélet óta a sörfõzde Tiltott Igazi Sör néven gyártja a sört.
MTI Fotó: Veres Nándor
1,2 milliárd uniós támogatás az alapítványnak, amelyben ott ül Lázár felesége
Jó eséllyel ez a legjobban támogatott magyar civil szervezet.

És hogy másik két alapítvány hasonló célokra feleennyit nyert el. Sőt, úgy tűnik, a kisebb összegből utóbbiak jóval többet szánnak a pályázati célok megvalósítására, mint a Korábban Érkeztem. Hadházy a megvalósíthatósági tanulmányokat kikérve legalábbis erre a következtetésre jutott – ez már az Index cikkéből derül ki.

Íme egy kis ízelítő, mire is céloz.

Korábban érkeztem alapítvány:

  • 30 hónapos időtartamra három ingatlan bérlésére 80 millió forintot szánnak, ami például a gyulai ingatlanpiaci árakat ismerve túlzásnak tűnik;
  • a bérleti díjon felül számolnak még egy 18 millió forintos felújítással is, illetve 20 millió forintot költhetnek majd el külső helyszínek bérlésére;
  • jogi tanácsadásra 50 millió forintot szánnak;
  • szintén 50 millió a keret 9 laptop, ugyanennyi telefon, 3 nyomtató és irodabútorok beszerzésére;
  • a mentorhálózat három koordinátora és a szakmai asszisztens munkadíjára járulékokkal együtt összesen 246 millió forint jut, amely havi egymillió forint körüli fizetésre is elég lehet a program időtartama alatt;
  • és 53 millióért készül el a mentorprogram módszertana (így egy munkaóra kb 50 ezer forint) miközben a mentorokra jóval szerényebb összeg jut, 40 főre kalkulálnak 60 millió forinttal, ami nagyjából havi 50 ezer forintot jelent személyenként.

A politikus összesítése szerint így a pályázati cél konkrét megvalósítására végeredményben 489,9 millió forint áll majd rendelkezésre a teljes 1,2 milliárdból. A többi pedig az alapítvány működtetésére megy majd el.

Ezzel szemben a pécsi Szívbeteg Gyermekekért Alapítvány szintén három megyére kiterjedő koraszülött mentorprogramja feleannyit, 600 millió forintot nyert. Ők ebből az összegből több, a koraszülöttek gondozásához szükséges eszközt is terveznek venni, ultrahangokat és légzésfigyelőket például.

A módszertani tanulmányt pedig 50 millió helyett kihozzák 8 millió forintból. A pécsi alapítványnál nincs jogi tanácsadás, és mivel egészségügyi intézményekben bonyolítanák a program jelentős részét, így ingatlanbérlésre sem költenek százmilliókat. Többet fordítanak viszont a mentorokra: a 600 millió forintból 155 millió forint menne erre a célra, ami 50 helyett havi 150 ezer forintot jelent fejenként az LMP-s politikus számításai szerint.

Hogy Hadházy megint darázsfészekbe nyúlt, azt jól jelzi pl. ez a reakció:

Budapest, 2016. november 8.
Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára, a javaslat előterjesztője felszólal az Európai Unió és a Kazah Köztársaság közötti megerősített partnerségi és együttműködési megállapodás kihirdetéséről szóló törvényjavaslat vitájában az Országgyűlés plenáris ülésén 2016. november 8-án.
MTI Fotó: Soós Lajos
Csepreghy államtitkár gazembernek nevezte az LMP-s Hadházy Ákost
Személyeskedésig fajult egy uniós projektről szóló vita.

Lázár János egyébként felajánlotta a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal vizsgálatát és azt, hogy felesége távozik az alapítványtól.

Budapest, 2017. április 27.Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter szokásos heti sajtótájékoztatóját tartja az Országházban 2017. április 27-én.MTI Fotó: Mohai Balázs
Lázár szerint nemes ügy mellé állt be a felesége, erre az LMP letámadja
Lázárné Megyeri Zita és a koraszülött alapítvány ügye a miniszter szerint rendben van, és amúgy is csak 21 milliót kaptak eddig.
vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Fotó: Bielik István/24.hu
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.