Pénzügy

Megvan, mire költhetnek sokat, és mire keveset Lázárné koraszültöttes alapítványánál

Csecsemő, koraszülött (csecsemő,)
Csecsemő, koraszülött (csecsemő,)

1,2 milliárd forint uniós támogatást nyert a Korábban Érkeztem Alapítvány augusztus elején – írta a Magyar Narancs egy hete. A pénzt a tervek szerint arra költenék, hogy egy-egy mentorházat hozzanak létre koraszülöttek és szüleik számára Szegeden, Kecskeméten és Gyulán. A pályázat százszázalékos intenzitású volt, vagyis egyáltalán nem kellett hozzá önrészt felmutatni.

A projekttel azonban Hadházy Ákos parlamenti képviselő, az LMP társelnöke szerint nincs minden rendben – mármint a mire, mennyit, milyen célból kérdéseivel: állítja, hogy a gigaprojektben nagyon sok a túlárazott tétel. Ami pikánssá teszi a sztorit, hogy az alapítvány kuratóriumában benne van  Lázárné Megyeri Zita, aki a kancelláriaminiszter felesége.

1,2 milliárd uniós támogatás az alapítványnak, amelyben ott ül Lázár felesége
Jó eséllyel ez a legjobban támogatott magyar civil szervezet.

És hogy másik két alapítvány hasonló célokra feleennyit nyert el. Sőt, úgy tűnik, a kisebb összegből utóbbiak jóval többet szánnak a pályázati célok megvalósítására, mint a Korábban Érkeztem. Hadházy a megvalósíthatósági tanulmányokat kikérve legalábbis erre a következtetésre jutott – ez már az Index cikkéből derül ki.

Íme egy kis ízelítő, mire is céloz.

Korábban érkeztem alapítvány:

  • 30 hónapos időtartamra három ingatlan bérlésére 80 millió forintot szánnak, ami például a gyulai ingatlanpiaci árakat ismerve túlzásnak tűnik;
  • a bérleti díjon felül számolnak még egy 18 millió forintos felújítással is, illetve 20 millió forintot költhetnek majd el külső helyszínek bérlésére;
  • jogi tanácsadásra 50 millió forintot szánnak;
  • szintén 50 millió a keret 9 laptop, ugyanennyi telefon, 3 nyomtató és irodabútorok beszerzésére;
  • a mentorhálózat három koordinátora és a szakmai asszisztens munkadíjára járulékokkal együtt összesen 246 millió forint jut, amely havi egymillió forint körüli fizetésre is elég lehet a program időtartama alatt;
  • és 53 millióért készül el a mentorprogram módszertana (így egy munkaóra kb 50 ezer forint) miközben a mentorokra jóval szerényebb összeg jut, 40 főre kalkulálnak 60 millió forinttal, ami nagyjából havi 50 ezer forintot jelent személyenként.

A politikus összesítése szerint így a pályázati cél konkrét megvalósítására végeredményben 489,9 millió forint áll majd rendelkezésre a teljes 1,2 milliárdból. A többi pedig az alapítvány működtetésére megy majd el.

Ezzel szemben a pécsi Szívbeteg Gyermekekért Alapítvány szintén három megyére kiterjedő koraszülött mentorprogramja feleannyit, 600 millió forintot nyert. Ők ebből az összegből több, a koraszülöttek gondozásához szükséges eszközt is terveznek venni, ultrahangokat és légzésfigyelőket például.

A módszertani tanulmányt pedig 50 millió helyett kihozzák 8 millió forintból. A pécsi alapítványnál nincs jogi tanácsadás, és mivel egészségügyi intézményekben bonyolítanák a program jelentős részét, így ingatlanbérlésre sem költenek százmilliókat. Többet fordítanak viszont a mentorokra: a 600 millió forintból 155 millió forint menne erre a célra, ami 50 helyett havi 150 ezer forintot jelent fejenként az LMP-s politikus számításai szerint.

Hogy Hadházy megint darázsfészekbe nyúlt, azt jól jelzi pl. ez a reakció:

Csepreghy államtitkár gazembernek nevezte az LMP-s Hadházy Ákost
Személyeskedésig fajult egy uniós projektről szóló vita.

Lázár János egyébként felajánlotta a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal vizsgálatát és azt, hogy felesége távozik az alapítványtól.

Lázár szerint nemes ügy mellé állt be a felesége, erre az LMP letámadja
Lázárné Megyeri Zita és a koraszülött alapítvány ügye a miniszter szerint rendben van, és amúgy is csak 21 milliót kaptak eddig.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik