Pénzügy
Saving every single cent and dollar for education

Mindent a Diákhitelről

Kezdődik az új tanév, a felsőoktatással járó költségeket pedig nem minden család tudja kigazdálkodni. Nemcsak a tandíj, de a lakhatás és a vidékről felköltözés is sok extra kiadással jár. Ezért is jelent nagy segítséget a Diákhitel, amit a következőkben részletesen is bemutat a Bankmonitor. Egy példán keresztül az is kiderül, hogyan is lehet a leggyorsabban visszafizetni a hitelt.

Általánosságban igaz, hogy minél magasabb iskolai végzettséget szerzünk, annál magasabb lehet a fizetésünk, ha munkát vállalunk. Többek között éppen ezért szorgalmazzák a szülők azt, hogy a gyermekük lehetőség szerint a középiskola után a felsőoktatásban folytassa a tanulmányait. Nem mindenkinek van azonban meg a megfelelő pénzügyi háttér ahhoz, hogy ezt kivitelezhesse.

Számukra jelent segítséget a Diákhitel, ami kedvező feltételek mellett veszi le átmenetileg a terhet a diákról.

Gyakorlatilag úgy foghatjuk fel a Diákhitelt, mint egy befektetést a jövőnkbe.

Való igaz, hogy a felvett hitelnek kedvezőek a feltételei, de azt kamatostul vissza kell fizetni. Mégis, ha a hitel által gyorsabban és jobb feltételek mellett tudunk elhelyezkedni, akkor megéri vállalni ezt az átmeneti áldozatot vállalni.

A Diákhitelnek két típusa létezik, amelyek azért több tekintetben is különböznek egymástól.

A Diákhitel 1 főbb ismertetői

  • gyakorlatilag bárki felveheti, aki a 40. életévét még nem töltötte be
  • nincs megkötve a felhasználás, valójában bármit lehet belőle vásárolni (bankszámlára utalják ki)
  • a felvehető összeg 15-50 ezer forint körül szóródik havonta, de bizonyos esetben a felső határ kitolódhat 60 ezer forintra
  • a hitel kamata változó, jelenlegi értéke 2,3 százalék, ami soha nem volt még ilyen alacsony

A Diákhitel 2 főbb ismertetői

  • csak az a hallgató igényelheti ezt a hitelt, aki önköltséges képzésben vesz részt
  • a felhasználhatóság kötött, csak a képzés költségeit fedezi (közvetlenül az egyetem/főiskola kapja meg az összeget)
  • a képzés költségeihez igazodik a hitel mértéke, annál nem lehet magasabb
  • a hitel kamata az állami kamattámogatással 2 százalék (e nélkül 3,45 százalékot kellene fizetni)

Mind a két Diákhitelnél közös, hogy a hitel visszafizetését nem kell azonnal megkezdeni. A szabályok szerint csak a hallgató jogviszony megszűnése, de legkésőbb a 40. életév betöltését követően kell kezdeni a törlesztést.

A törlesztőrészlet kötelező nagyságában viszont van eltérés. A Diákhitel 1 esetében az első két év során a minimálbér, majd azt követően a két évvel korábbi jövedelem alapján kell a részleteket kiszámítani. Az általános gyakorlat szerint havi szinten az előbb említett összeg 6 százaléka lesz a törlesztőrészlet, viszont adódhat olyan eset, amikor ez az arány magasabb, 8-9 százalékos (például azoknál, akik a legmagasabb összeget vették fel).

A Diákhitel 2-nél a számítási alap azonos, tehát az első két évben csak a minimálbér alapján, viszont később a jövedelem alapján kell a törlesztést megkezdeni. A törlesztőrészletet ezután a fennálló tartozás alapján sávos kulcsok alapján határozzák meg (4-11 százalék a fizetendő hányad). Minél nagyobb az éves jövedelmünk, arányaiban annál nagyobb összeget fogunk fizetni.

Lakást keres a gyermekének, de nem tudja, milyen hitelt vegyen fel? Nézze meg a lakáshitel kalkulátorunkat, és megtudja, miből válogathat!

Korábban, amikor még magasabb volt a kamatszint, azt figyelhettük meg, hogy a minimálbér alapján fizetett törlesztő nem volt elegendő a kamatok kifizetésére, így az első két évben a tőketartozás növekedett. A mostani helyzet szerint viszont  a Diákhitel 1-nél a 2,3 százalékos kamat és az aktuális 127 500 forintos minimálbér mellett már a törlesztés legelején csökkenő pályára áll a tőketartozás.

Ennek ellenére is azt javasoljuk, hogy ha tehetjük, akkor minden lehetőséget ragadjunk meg arra, hogy a kötelezően fizetendő összeg felett törlesszünk. Az előtörlesztés a hagyományos hitelekkel ellentétben korlátlanul és teljesen költségmentesen tehető meg. Az előtörlesztés közvetlenül a tőkét csökkenti, az alacsonyabb tartozásra pedig kisebb kamatot számolnak fel, ergo gyorsabban visszafizethetjük a hitelt.

Nézzünk egy számszerű példát. Ha félévenként 200 ezer forintot vettünk fel, és a 2,1 millió forint tartozásunkat a jövedelmünk 6 százalékának megfelelő törlesztési hányaddal fizetjük vissza, akkor bő 11 évet kellene várnunk, mire teljesen elfogy a tartozás (rögzített 2,3 százalékos kamatot feltételezve). Ellenben,

ha a jövedelmünk ötödét a visszafizetésre fordítjuk, akkor bő 4 év alatt letudjuk a hitelt, és teljesen tiszta lappal indulhatunk.

Ajánlott videó mutasd mind

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

A cikkhez ide kattintva szólhatsz hozzá.
Image: 73915164, Az orsz·g tort·i 2019-ben., Place: Budapest, Hungary, Model Release: No or not aplicable, Property Release: Yes, Credit: smagpictures.com
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.