Pénzügy

Havonta ezer jelzáloghiteles család veszíti el a lakását

A végrehajtási törvény szigorítása nem hozott visszaesést az árverések számában.

2947 család veszítette el lakásának tulajdonjogát az idei második negyedévben – írja a Portfolio.hu az MNB friss statisztikái nyomán. Ebből 1763 lakás került a Nemzeti Eszközkezelő tulajdonába, amely 2013 eleje óta 28 862 lakást vett át. Ezeket tovább bérelhetik a lakóik.

344 lakást a még korábban létező kényszerértékesítési kvótájuk alapján árvereztek el a bankok, 241 árverezését ezen a kvótán kívül végezték el. 599 lakást maguk az adósok értékesítettek.

Még mindig 100 ezer körül lehet a bankoknak 90 napon túli késedelemmel tartozó jelzáloghitelesek száma, bár erről pontos adatok nincsenek – írja a portál, amely rámutat arra is: a végrehajtási törvény tavaszi szigorítása, amely egy éven keresztül nem engedi a becsérték alatt elárverezni az ingatlanokat, nem hozott visszaesést a banki árverések számában. Sőt, az elmúlt években még soha nem volt ilyen magas a banki lakásárverések volumene, ugyanakkor ez valószínűleg továbbra is eltörpül a közműszolgáltatók és önkormányzatok által végzett árverések számához képest.

A második negyedévben mintegy 70 milliárd forinttal 496 milliárd forintra csökkent a komoly késedelemmel bíró lakossági hitelek állománya, e mögött azonban jórészt követelésértékesítés állhat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik