Pénzügy
Brüsszel, 2015. október 25.
Orbán Viktor miniszterelnököt fogadja Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke az európai menekültválságról rendezett rendkívüli csúcstalálkozón a bizottság brüsszeli székházában 2015. október 25-én. (MTI/EPA/Stephanie Lecocq)

Orbán Junckerhez fordul segítségért

Vaskor Máté
Vaskor Máté

újságíró. 2017. 08. 31. 13:59

Korábban a témában:

Hosszabb kihagyás, két kormányülés és hat kabinetülés után augusztus 31-én tartott újra kormányinfót Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter.

A kormány a tegnapi egész napos ülésén tárgyalt a bevándorlásügyi kérdésekről.

Mint Lázár fogalmazott, manapság sok szó esik a szolidaritás kérdéséről, a nyár végén a szabadságról visszatérő európai kollégák naponta hozzák szóba az egymásnak kinyújtott segítő kéz szükségét.

Orbán Viktor ezért Jean-Claude Junckerhez, az Európai Bizottság elnökéhez fordul, tekintettel arra, hogy a magyar kormány úgy gondolja, a magyar határok védelme és az európai szolidaritás összefüggő, egyaránt fontos dolog.

Az európai határok megvédése eddig 800 millió eurójába, 270 milliárd forintjába került a magyar adófizetőknek. Ez a magyar költségvetés számára is komoly kihívásokat jelentett

– fogalmazott a miniszter, majd rátért a lényegre.

Az európai szolidaritás ügyében a határvédelem kérdéséről is beszélnünk kell, az európai szolidaritásnak a gyakorlatban is meg kell nyilvánulnia. Meggyőződésünk, hogy Olaszországhoz és Görögországhoz hasonlóan az Európai Uniónak és az Európai Bizottságnak ki kell vennie a részét a mi költségeinkből is.

Magyarul Orbán Viktor arra kérte Junckert a levelében, hogy az EB fizesse ki az eddig költött 270 milliárd forint felét. Szolidaritásból.

Lázár később kérdésre elmondta, más EU-tagok is kaptak pénzt – pl. Bulgária 100 millió eurót a saját kerítésére -, ezért elvárható, hogy Magyarország is részesedjen ebből. Később egy másik kérdésből kiderült, az EU biztosított a migrációs problémákra 800 millió eurót, amit még nem fizettek ki teljesen.

Kovács Zoltán kormányszóvivő elmondta, ez a normál határvédelemre fordított alap, ez más tészta. Ráadásul nem köthető össze a kvóta alapján befogadandó migránsok sorsával, számával.

Jobban teljesít

Lázár nagyon hosszan méltatta később a Kormányinfón a kormány teljesítményét, főleg gazdasági szempontból. Utána rátért a különböző kabinetek döntéseire, amiből kiderült, több mint 600 milliót kapnak a Szíria környékén dolgozó magyar segélyszervezetek, 80 méterig ingyenesen lehet majd kutat fúrni az ország nagy részén, valamint készül a feltuningolt Nemzeti Alaptanterv.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Budapest, 2018. december 12.
Burány Sándor és Mellár Tamás, a Párbeszéd képviselői, Tóth Bertalan, az MSZP frakcióvezetője, Kunhalmi Ágnes MSZP-s képviselő, Szabó Tímea, a Párbeszéd képviselője, Bősz Anett független képviselő, Gurmai Zita szocialista képviselő, Szél Bernadett független képviselő, Bangóné Borbély Ildikó szocialista képviselő és Tordai Bence, a Párbeszéd képviselője (b-j) elállja a házelnöki pulpitusra vezető lépcsőt az Országgyűlés plenáris ülésének kezdete előtt 2018. december 12-én.
MTI/Máthé Zoltán
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.