Pénzügy
takarekszovetkezet(430x286).jpg (Array)

Baráti kezekbe csusszanhatnak át a takarékok

24.hu
24.hu

2017. 08. 31. 08:38

Korábban a témában:

Pár napja írtuk, hogy tömegével zárhatnak be a takarékok, illetve hogy más megfogalmazásban összevonások lesznek. Az Azénpénzem.hu csütörtöki cikkéből még több részlet derül ki: táblázatban foglalták össze az idén már biztosan végbemenő takarékszövetkezeti beolvadásokat.

Úgy tűnik, az egykor a “vidék bankjaként” működő hálózat lassan végleg a múlté lesz. Két év alatt 121-ről az idén év elejére 90 alá csökkent az országban működő takarékszövetkezetek száma. Mostanra ez a szám is majdnem megfeleződött, de rövidesen már csak pontosan tucatnyi szövetkezeti hitelintézet lesz a piacon – legalábbis Tajthy Attila, a Szövetkezeti Hitelintézetek Integrációs Szervezetének (SZHISZ) még júliusban erről beszélt. A szakportál listája szerint viszont a jelenlegi 35-ből mindössze 8 takarék maradhat.

Mindez persze a tulajdonosok közötti átrendeződéssel is jár. Az idén augusztus 1-jétől például úgy változott a törvény, hogy az SZHISZ-t elővásárlási jog illeti meg, ha bármely tagjának tulajdonosa a tulajdoni hányadát – a szabályozott piacra bevezetett értékpapírok kivételével – értékesíteni kívánja. Az integrációs szervezet dönthet azonban úgy is, hogy az őt megillető elővásárlási jog gyakorlására egy másik tagot jelöl ki. Aligha lepne meg egyébként bárkit, ha előbb-utóbb jól körülhatárolható csoport kerülne helyzetbe minden takaréknál.

Az SZHISZ elnöke arról is beszélt, hogy a takarékszövetkezeti tulajdonosok létszáma a három évvel ezelőtti közel 90 ezerről 40 ezerre csökkent. Bevált módszer volt, hogy a korábbi 500, 1000 forintos részjegyek helyett 10 ezer forintost vezettek be, a különbözetet pedig az érintetteknek kápéban be kellett volna fizetniük. Az ebből adódó „természetes” lemorzsolódás mellett nem is titkolja senki, hogy akadnak, akik „nagyobb összegben fektetnek be” – írja a szakportál.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Passerbys cross a street in the city centre of Cottbus, Germany, 23 January 2018. Cottbus is becoming the scene of ugly attacks between Germans and foreigners. The rage is let out in the nice corners of Cottbus, not in the areas dominated by prefabricated buildings. Photo: Patrick Pleul/dpa-Zentralbild/ZB
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.