Pénzügy
takarekszovetkezet(430x286).jpg (Array)

Baráti kezekbe csusszanhatnak át a takarékok

24.hu
24.hu

2017. 08. 31. 08:38

Korábban a témában:

Pár napja írtuk, hogy tömegével zárhatnak be a takarékok, illetve hogy más megfogalmazásban összevonások lesznek. Az Azénpénzem.hu csütörtöki cikkéből még több részlet derül ki: táblázatban foglalták össze az idén már biztosan végbemenő takarékszövetkezeti beolvadásokat.

Úgy tűnik, az egykor a “vidék bankjaként” működő hálózat lassan végleg a múlté lesz. Két év alatt 121-ről az idén év elejére 90 alá csökkent az országban működő takarékszövetkezetek száma. Mostanra ez a szám is majdnem megfeleződött, de rövidesen már csak pontosan tucatnyi szövetkezeti hitelintézet lesz a piacon – legalábbis Tajthy Attila, a Szövetkezeti Hitelintézetek Integrációs Szervezetének (SZHISZ) még júliusban erről beszélt. A szakportál listája szerint viszont a jelenlegi 35-ből mindössze 8 takarék maradhat.

Mindez persze a tulajdonosok közötti átrendeződéssel is jár. Az idén augusztus 1-jétől például úgy változott a törvény, hogy az SZHISZ-t elővásárlási jog illeti meg, ha bármely tagjának tulajdonosa a tulajdoni hányadát – a szabályozott piacra bevezetett értékpapírok kivételével – értékesíteni kívánja. Az integrációs szervezet dönthet azonban úgy is, hogy az őt megillető elővásárlási jog gyakorlására egy másik tagot jelöl ki. Aligha lepne meg egyébként bárkit, ha előbb-utóbb jól körülhatárolható csoport kerülne helyzetbe minden takaréknál.

Az SZHISZ elnöke arról is beszélt, hogy a takarékszövetkezeti tulajdonosok létszáma a három évvel ezelőtti közel 90 ezerről 40 ezerre csökkent. Bevált módszer volt, hogy a korábbi 500, 1000 forintos részjegyek helyett 10 ezer forintost vezettek be, a különbözetet pedig az érintetteknek kápéban be kellett volna fizetniük. Az ebből adódó „természetes” lemorzsolódás mellett nem is titkolja senki, hogy akadnak, akik „nagyobb összegben fektetnek be” – írja a szakportál.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

(FILES)(COMBO) This combination of file pictures created on May 10, 2018 shows US President Donald Trump during a rally at Total Sports Park in Washington, Michigan on April 28, 2018, and a photo released from North Korea's official Korean Central News Agency (KCNA) on April 21, 2018 of North Korean leader Kim Jong-Un delivering a speech while attending the Third Plenary Meeting of the Seventh Central Committee of the Workers' Party of Korea in Pyongyang.

US President Donald Trump told North Korean leader Kim Jong-Un on May 24, 2018, in letter that the Singapore summit will not take place. / AFP PHOTO / AFP PHOTO AND KCNA VIA KNS / Mandel Ngan AND - /  - South Korea OUT / REPUBLIC OF KOREA OUT   ---EDITORS NOTE--- RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO/KCNA VIA KNS" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
THIS PICTURE WAS MADE AVAILABLE BY A THIRD PARTY. AFP CAN NOT INDEPENDENTLY VERIFY THE AUTHENTICITY, LOCATION, DATE AND CONTENT OF THIS IMAGE. THIS PHOTO IS DISTRIBUTED EXACTLY AS RECEIVED BY AFP.  /
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.