Pénzügy

Demográfiai cunami söpri el a nyugdíjakat

Farkas György
Farkas György

újságíró. 2017. 08. 08. 14:01

Közeleg a magyar nyugdíjrendszer összeomlása.

A nyugdíjrendszer összeomlásának forgatókönyvéről beszélt a Magyar Nemzetnek egy szakértő, miután Vona Gábor nyilvános vitára hívta Orbán Viktort. Farkas András demográfiai szökőárnak minősítette, ahogy 10-15 éven belül elöregszik a magyar társadalom és nagyon kevés befizetőnek kell eltartania sok nyugdíjast.

Aki most megy nyugdíjba, az nettó fizetése 66 százalékára számíthat, ha viszont nem változik a mostani felosztó-kirovó rendszer, akkor 2030-ra az arány 50 százalékra, 2040-re 34 százalékra csökken. 

A szakember emlékeztetett rá, hogy a Ratkó-korszak generációja 2022-re vonul nyugdíjba, velük is kevesebb lesz a befizető, 2030-ra kiesik a nyugdíjkassza egynegyede, nagyságrendekkel kell többet költenie az államnak már a nyugdíjak szinten tartásához is.

Farkas András – a Jobbik elnöke által javasolt – differenciált nyugdíjemelésről azt mondta, hogy ugyan indokolt lehet valamekkora eltérés a juttatások között, de szerinte is szerencsésebb, ha a nyugdíjak értéke közelít egymáshoz, mert a túl magas járandóságok felboríthatják a rendszert.

Nem tett jót például, hogy a nyugdíjjárulék plafonját eltörölték.

Az is rontja a rendszer fenntarthatóságát, hogy a bevételi oldalon 27-ről jövőre már 20 százalékra csökken a munkáltatók által fizetett szociális hozzájárulás – mondta a szakértő, aki hibának nevezte a magánnyugdíjvagyon államosítását is.

Jelenleg 73 ezer nyugdíjas kap havi 50 ezer forintnál kevesebbet és nagyjából egymillió idősnek jár 50 és 100 ezer közötti összeg. A nyugdíjak reálértéke az elmúlt években jelentősen nőtt, csaknem annyival, hogy az emelések pótolták a korábban elvett 13. havi nyugdíjat, de – tette hozzá Farkas András – át kell gondolni a plusz havi juttatások újbóli bevezetését, mert ez – mai értéken számolva – 280 milliárd kiadást jelent az országnak.

Farkas András korábban azt mondta, a megoldás valami olyasmi, amit a kormány korábban megszüntetett, és most csendben visszaenged: az öngondoskodás.

old and young hands
Kihátrál a nyugdíjasok mögül az állam: visszaugrottunk a XIX. századba
A felnőtt gyermek az idős szüleit köteles eltartani és erre harmadik személy is kötelezheti őt. Túlterheljük az aktív korosztályt.

Az állami nyugdíjrendszer fenntartási gondjairól korábban az Állami Számvevőszék lapjában, a Pénzügyi Szemlében is megjelent egy tanulmány.

Hamarabb robbanhat a nyugdíjbomba
Nem akárhol kongatták meg a vészharangot amiatt, hogy a vártnál korábban lehet gond az állami nyugdíjrendszerrel. 
vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2014. március 27.
Vancsura István, a NAV megszüntetett Kiemelt Ügyek Igazgatósága RAPID ellenőrzési főosztályának volt vezetője (j) és Horváth András, volt adóhivatali dolgozó a Levegő Munkacsoport Áfabotrány: kitálal egy volt NAV-vezető címmel tartott sajtótájékoztatóján Budapesten a MagNet Házban 2014. március 27-én.
MTI Fotó: Soós Lajos

Az ember, aki legyűrte a NAV-ot és a NER-t

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.