Pénzügy

Kimentek a görögök, az OTP nyomakodott be a szerbiai résbe

Az OTP banka Srbija megszerezte a Vojvodanska bankát, ezzel egymillió ügyfelet és mintegy száz fiókot is.

Terjeszkedik az OTP Bank Szerbiában – harsogja a pénzintézet pénteki közleménye. A szerbiai leányvállalat, az OTP banka Srbija megállapodást írt alá a National Bank of Greece a Vojvodjanska bankában meglévő 100 százalék tulajdonrészének eladásáról. Ebben a görög bank más szerbiai érdekeltségei is benne vannak, mint az NGB Csoport.

Az OTP 125 millió eurót, azaz 38 milliárd forintot fizetett a bankért.

Így az OTP banka Srbija piaci részesedése 5,7 százalékra emelkedik, amivel a szerb bankok közül a hetedik legnagyobb szereplők lesznek. Az új bankkal 1 millió lakossági ügyfelet szereztek. Wolf László, az OTP Bank vezérigazgató-helyettese így fogalmazott:

Az elmúlt hónapokban Horvátországot és Romániát követően ez a harmadik bankvásárlás, amelyet végrehajtottunk. Ugyanakkor továbbra is vizsgáljuk az akvizíciós lehetőségeket, elkötelezettek vagyunk régiós jelenlétünk erősítése iránt. A tranzakció pénzügyi zárására, a szükséges hatósági engedélyek kiadását követően, várhatóan 2017 végén kerülhet sor.

A megszerzett Vojvodanska banka tavaly 4,2 százalékos szerbiai piaci részesedéssel rendelkezett, a kilencedik legnagyobb bank volt Szerbiában. Mérlegfőösszege 1,173 illió euró, bruttó hitelállománya 810 millió euró volt 2016-ban. Jelenleg 1405 munkavállalójuk van, 105 fiókot és 138 ATM-automatát működtetnek. Az ügyfeleknek nem lesz teendőjük a tranzakció miatt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik