Pénzügy

A Párbeszéd egy évre felfüggesztené a kilakoltatásokat

A Párbeszéd szerint felháborító, hogy a deviza adósok tragédiáján akarnak néhányan nagyot szakítani, ezért a párt törvénymódosító javaslatot nyújtott be a parlament elé a devizahitelesek megmentésére. Csökkenének a végrehajtói munkadíjak és egy évre minden kilakoltatást fel kellene függeszteni.

Az előző évekhez képest jóval több deviza adósra vár idén a kilakoltatás. A Bírói Végrehajtási Kar mintegy 17 ezer otthonból tenné ki a lakókat nem fizetett, lejárt, devizaalapú, lakáscélú hitelük miatt. Jelenleg is 20 ezer devizahiteles per van a bíróságok előtt és még 150 ezer jelzáloghiteles ügye kerülhet hamarosan a végrehajtók és a bírák elé.

A Párbeszéd szerint éppen itt az ideje, hogy a kormány tegyen valamit a több tízezer bajba került magyar családért és mentse meg, kárpótolja a devizahiteleseket! A párt ezért egy törvénymódosító javaslatot nyújtott be a parlament elé, amelyben határozatlan időre, de legkésőbb 2018. augusztus 1-ig felfüggesztené a kölcsöntartozás miatti kilakoltatásokat. A javaslat szerint a végrehajtói munkadíjak 100 százalékos mértéke is 30 százalékra csökkenne és súlyos bírsággal számolhatna, aki törvénytelenül hajt végre kilakoltatásokat.

Pár napja az LMP kezdeményezte rendkívüli parlamenti ülésnap összehívását a kilakoltatások ellen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik