Pénzügy
Couple relaxing on an empty floor

Így kaphatnak több pénzt az élettársak

24.hu
24.hu

2017. 07. 15. 16:11

Korábban a témában:

Az élettársi kapcsoltban élők számára bizonyos szociális juttatások csak akkor érhetőek el, ha igazolni tudják élettársi viszonyukat – mondta Toldi Judit közjegyző az M1 aktuális csatornán.

Házasságkötés nélkül két út van:

  • az élettársi nyilatkozatok nyilvántartásába történő bejegyzés a közjegyzőnél;
  • az azonos nemű párok számára a bejegyzett élettársi kapcsolat intézménye, amely a házassághoz hasonló jogkövetkezményekkel jár, és anyakönyvvezető előtt kötik meg.

Adókedvezmény, özvegyi nyugdíj

Az élettársi viszony a törvény meghatározása szerint érzelmi és gazdasági közösség, amelyben a felek közös háztartásban élnek, párhuzamos élettársi kapcsolat nem állhat fenn.

Egyes szociális juttatásokhoz, így a családi adókedvezményhez vagy az özvegyi nyugdíjhoz a feleknek igazolniuk kell élettársi viszonyukat, erre jó a kapcsolat nyilvántartásba vétele.

De ahhoz is kell a hivatalos irat, ha az egyik fél cselekvőképtelenné válik, és szeretnék, ha ebben az esetben egyes egészségügyi ellátások igénybe vételéről vagy visszautasításáról az élettárs nyilatkozhatna – mondta a közjegyző.

Haszonélvezeti jog

A házastársaknak az egyik fél halálakor özvegyi, haszonélvezeti joga van a közös lakásra és a berendezési tárgyakra, az élettársak azonban automatikusan nem örökölnek egymás után.

Élettársi viszonyból kivételesen bírói megállapításra is keletkezhet azonban lakáshasználati jog, de ehhez legalább egyéves folyamatos életközösség és legalább egy közös kiskorú gyermek kell –  tette hozzá Toldi Judit.

(MTI)

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Young desperate man in casual clothes abandoned lost in depression sitting on ground street concrete stairs alone suffering emotional pain, sadness, looking sick in grunge lighting
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.