Pénzügy

Ötmilliós bírságot kaphat, akinek a kertjében parlagfű nő

parlagfű (parlagfű, )
parlagfű (parlagfű, )

Már javában tart az idei parlagfű-szezon, amely nemcsak az allergiások életét nehezíti meg, hanem plusz kötelezettséget jelent az ingatlantulajdonosoknak is. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) az idei évben is júliustól szabhat ki bírságot a parlagfűvel fertőzött területek miatt – hívta fel a figyelmet a Pénzcentrum.hu.

Aki esetleg nem tudná, a hatályos rendelet szerint:

minden földhasználó köteles az adott év június 30. napjáig az ingatlanon a parlagfű virágbimbójának kialakulását megakadályozni, és ezt az állapotot a vegetációs időszak végéig folyamatosan fenntartani.

A növényvédelmi bírság mértéke a parlagfűvel fertőzött terület nagyságától és parlagfűvel való fertőzöttség mértékétől függően

15 ezer forinttól 5 millió forintig terjedhet kül- és belterületen egyaránt.Nem árt azonban tudni, hogy belterületen, az ingatlan méretéhez képest nagyobb összegű bírság szabható ki, mint a külterületi ingatlanokon.

A portál Földművelésügyi Minisztériumtól kapott tájékoztatása szerint tavaly belterületen mintegy 20 millió, külterületen pedig több mint 116 millió forintnyi bírságot szabtak ki a hatóságok parlagfű miatt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik