Pénzügy

Milliókat kaphatnak kézhez a szerencsés nyugdíjasok

Az V. kerületi önkormányzat újra elindította a lakásért életjáradék programot. A Belváros azokkal a 65 éves vagy annál idősebb kerületi lakosokkal szerződne, akik tulajdonjoggal rendelkeznek az V. kerületben, és lakásaikat felajánlják az önkormányzatnak, amiért cserébe az önkormányzat havonta életjáradékot fizet az időseknek – írja a Világgazdaság.

Az V. kerület a hirdetményében azt írja, hogy a szerződés feltétele, hogy a lakás jó műszaki állapotú legyen, és legyen komfortos vagy összkomfortos. A kerület a szerződéskötés után 15 nappal a 65–80 éves korúaknak egy összegben a lakás forgalmi értékének 15 százalékát, 80 éves kor felett pedig a lakás forgalmi értékének 20 százalékát kifizeti. Így egy 50 négyzetméteres ingatlan után akár 12-13 millió forintot is kaphat az, aki a lakását halála után az önkormányzatra hagyja. Az egyszeri juttatáson túl havi rendszerességgel életjáradékot is folyósít az önkormányzat az életkor és a lakás mérete alapján.

Az ügyvédi kamara elnöke szerint jogszabály nem zárja ki, hogy az önkormányzat életjáradék-szerződést kössön.

Korábban a XIII. kerületben is volt lakásért életjáradék program. 1998–2004 között 76 lakástulajdonossal kötöttek szerződést. Eddig 48 ingatlan került az önkormányzat tulajdonába.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik