Pénzügy

Kamatostul jár a visszatartott adóvisszatérítés egy magyar cégnek

Az Európai Bíróság szerint a vonatkozó magyar jogszabály szembemegy az uniós joggal.

Évekig nem fizették ki egy magyar cégnek az adóvisszatérítést, az Európai Bíróság döntése nyomán viszont késedelmi kamatokkal együtt járhat vissza a pénz – írja a hvg.hu.

A gabonakereskedelemmel foglalkozó Glencore Agriculture Hungary Kft. 4,5 milliárd forint adókülönbözet visszatérítését kérte az adóhatóságtól, ekkor azonban a NAV ellenőrzést kezdett a cégnél. Az ellenőrzés évekig húzódott, ez alatt a vállalkozás nem jutott hozzá a pénzhez, amiért késedelmi kamatot követelt. Az adóhatóság azonban azt közölte: a cég megsértette az iratátadási kötelezettségét, ezért húzódott az ellenőrzés, így nem fizetnek.

A kft. bírósághoz fordult. Azt már a magyar bíróság megállapította, hogy az ellenőrzés nem elsősorban a cég miatt húzódott, azzal a kérdéssel viszont az Európai Bírósághoz fordultak, hogy az EU-s irányelvekkel összhangban van-e az a szabály, hogy ha mulasztási bírságot szabnak ki az ellenőrzés alatt, az egész eljárás végéig felfüggesztik az áfavisszatérítést.

Az Európai Bíróság úgy ítélt: a magyar szabályozás nem felel meg az uniós jognak, és jár a késedelmi kamat, ha a visszatérítés nem reális határidőn belül történt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik