Pénzügy

KSH: a sertéshús 15 százalékkal drágább, mint tavaly

elelmiszer-vasarlas(1)(430x286).jpg (Array)
elelmiszer-vasarlas(1)(430x286).jpg (Array)

Májusban az elemzők által várt 2,1 százalékos volt az éves alapú árdrágulás üteme Magyarországon – írta a KSH. Sorozatban már a harmadik egymást követő hónapban volt az éves indexben lassulás.

Ugyanakkor a különféle szezonális ingadozásokat kiszűrő, az alap árdrágulási mértéket tükröző, maginflációs mutató szépen kúszik felfelé: májusban immár 2,1 százalékra emelkedett, ami csaknem 3 éve a legmagasabb adat.

Májusban éves szinten ezek drágultak a legnagyobb mértékben:

  • szeszes ital, dohány (3,9 százalék)
  • élelmiszerek (2,7 százalék)
  • benzin (2,8 százalék)
  • szolgáltatások (1,5 százalék)

Az élelmiszereken belül a sertéshús drágult a legnagyobb mértékben, 14,8 százalékkal tavaly májushoz képest.

Olyan brutálisan drágult a sertéshús, hogy szinte semmit nem ért az áfa-csökkentés
Januárban 27 százalékról 5 százalékra csökkentették az áfát, de mintha semmi se történt volna. A Terméktanácsnál világpiaci folyamatokkal magyarázták az árak szerintük 10-15 százalékos emelkedését.

Drágultak még a következők is:

  • cukor (12)
  • sajt 7,3
  • párizsi, kolbász (6,1)
  • kenyér (4,5)

A baromfihús ára viszont 15,7 százalékkal csökkent.

Elemzők ugyanakkor úgy vélik, az egész éves áremelkedési ütem 2,4 százalékos lehet, és jövő év végére is csak 3,2 százalékkal drágulhatnak az árak átlagosan.

(KSH, Portfólió)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik