Pénzügy

Az euróval csapna oda az EU

Kötelezővé tenné a közös valutát.

Német lapértesülés szerint az Európai Bizottság 2025-ig minden EU-tagállammal bevezettetné az eurót. A konzervatív Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) hírét a kötelező közös valutáról az illetékes biztos, Valdis Dombrovskis cáfolta, illetve azt mondta, nincs határidő.

Az euróhasználat általános elterjesztése – a Napi.hu szerint – komoly csapás lenne Magyarországnak, amely minden bizonnyal ellenállna.   

Az európai parlamenti képviselők által kiszivárogtatott információ szerint a terv alapja, hogy a Brexit után nem marad versenyképes valuta a kontinensen, az euró 2025-ös bevezettetésével pedig szigorúbb pénzügyi fegyelemre lehetne bírni a tagországokat.

A FAZ emlékeztet arra, hogy Dánia és Svédország mentességet kapott az euró bevezetésére alól, másik hat tagállam (Lengyelország, Magyarország, Csehország, Horvátország, Románia és Bulgária) pedig nem teljesítik a konvergencia minden feltételét.

A magyaroknál és lengyeleknél a politikai helyzet sem kedvez az euró bevezetésének, és Csehországban is éles vita alakulna ki erről. A magyar kormány addig nem akar eurót, amíg a gazdasági fejlettség nem megfelelő.

A nemzetgazdasági miniszter korábban azt mondta, az euróövezet nehézségei, problémái most nem teszik túlságosan vonzóvá a csatlakozást, és Magyarország egyelőre saját elhatározásából nem is akar belépni a kötött árfolyamrendszerbe.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik