Pénzügy

Tudatosság, befektetés, időterv – ez a 30-as nyugdíjas megoldóképlete

Harmincévesen nyugdíjba vonulni? Lehetséges! Takács Szabolcs immáron egy éve nyugdíjazta magát. No, persze itt nem a semmittevős, klasszikusnak gondolt nyugdíjra kell gondolni, Szabolcs nagyon is aktív életet él. Hogy ez pontosan mit takar, és mi kell hozzá, a videóból kiderül.

30-as nyugdíjas címmel indított blogot Takács Szabolcs, aki 35. születésnapja küszöbén döntött úgy, nyugdíjba vonul. Szabolcs korábban vezető beosztásokban dolgozott, így vannak megtakarításai, leginkább ezek hozamaiból él. Elmondása szerint ma is dolgozik, ám van egy szabálya: csak olyan munkát vállal el, amiben örömét leli, amit ingyen is elvállalna.

Természetesen nem jelenti, hogy ingyen el is vállalja, de azzal, hogy csak olyan munkákat csinál, ami boldogsággal tölti el, csökkenteni tudja bizonyos költségeit. A munka önmagában örömforrás, kevesebb igénye van egyéb szórakozásra, így ezekre kevesebbet is költ.

Szabolcs az egyik legfontosabb momentumnak a hosszú távú tervezést látja. Ahhoz, hogy anyagi függetlenséget elérjük, 10-20 évre kell előre gondolkodnunk, ez idő alatt meg kell fognunk a kiadásainkat, diszkrecionális jövedelmünket pedig jól kell befektetnünk. Illetve ahhoz, hogy élvezni tudjuk a szabadság gyümölcsét, nem árt, ha tudjuk, mihez is szeretnénk vele kezdeni.

Máris hozzá lehet kezdeni! Sok sikert kívánunk hozzá.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik