Pénzügy

A 100 legnagyobbé az 1 százalékok harmada

1 százalék (1 százalék)
1 százalék (1 százalék)
A felajánlásokból évente összesen 7-7,8 milliárd forintot osztanak szét, pedig az adózók több mint fele nem él a lehetőséggel.

A Nézőpont Intézet reprezentatív kutatása – az egyházi felajánlásokat kihagyva – a civileknek utalt egy százalék felhasználását vizsgálta. Hatalmas összeg, évente összesen 7-7,8 milliárd forint kerül szétosztásra, a pénzen átlagosan 25 ezer szervezet szokott osztozkodni. Az előző adóévek alapján a teljes összeg több mint 30 százaléka 100 szervezetre koncentrálódik és a lista is szinte állandó.

A TOP 100 szervezet közül 42 egészségüggyel, 37 állat- illetve természetvédelemmel foglalkozik.

Sok szervezet nem tölti fel honlapjára a közhasznúsági beszámolót, ami nem erősíti a bizalmat.

Az adózók több mint 50 százaléka még mindig nem él az 1 százalékos felajánlás lehetőségével.

A kutatók – ahol tehették – tartalmilag is vizsgálták a beszámolókat, és ez alapján arra jutottak, hogy 2014-ben átlagosan a felajánlott összeg 50, 2015-ben 67 százalékát költötték cél szerinti tevékenységre.

A reklámköltések aránya mindkét évben 4-4,5 százalék körül mozgott.

Minden évben május 20-ig nyilatkozhatnak az SZJA-befizetők a jövedelemadó egy százalékának felajánlásáról, a május 20-a előtti bő másfél hónap a jogosult szervezetek intenzív kampányáról szól. Sok múlik ezen az időszakon, a felajánlások megszerzése rendkívül fontos a szervezeteknek, míg a választók szempontjából annak van kiemelt jelentősége, hogy a felajánlott pénz valóban hasznos tevékenységet szolgáljon.

A beszámolót feltöltő 100 legnagyobb kedvezményezett szervezet átlagosan az elnyert összeg több mint 30 százalékát tartalékolta a 2015-ben leadott beszámolók szerint. 2016-ban ez az arány 13 százalékra csökkent, miután 2014 óta – egy törvénymódosítás miatt – a szervezetek maximum két évig tehetik félre a befolyt összegeket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik