Pénzügy

A brutális ingatlanárak mellett durván eladósodhatunk megint

Nem árt óvatosnak lenni, ha lakáshitelt vennénk fel, ugyanis a jegybank szerint 2017-ben 10% feletti lakásár-emelkedésre készülhetünk fel. A hírek szerint csak úgy tudják az emberek ezt ellensúlyozni, hogy nagyobb hitelt és hosszabb időre vesznek fel. Ez a legrosszabb párosítás, mert összességében több kamatot kell így kifizetniük és védtelenek maradnak az esetleges kamatemelkedés ellen. A Bankmonitor.hu összeszedte a jegybank friss elemzéséből a legfontosabb tudnivalókat. Ha lakást venne, akkor ez biztos érdekelni fogja.

Annak ellenére, hogy elszálltak a lakásárak, továbbra is sokunk tervezi ingatlan vásárlását. De mivel egyre kevesebb önerőt tudunk a lakásvásárláskor felmutatni, érthető módon megugrott a hitelfelvételek nagysága is. De van arról fogalmunk, hogy a több tízezer hitelfelvevő összességében milyen helyzetben van?

Íme 10 dolog, amit mindenképpen tartson észben, ha lakáshitelt venne fel:

  1. Összességében szerencsésnek mondhatjuk magunkat, a jegybank szerint csak minden ötödik ember él olyan lakásban, ahol a lakáshitel visszafizetését nem sikerült befejezni. Pedig az Európai Unióban az átlag alapján minden 100 emberből 27-nek még nyomja lakáshitel a vállát.
  2. Csúcsra járattuk a hitelfelvételt, 2016-ban 468 milliárd forint értékben vettek fel az emberek lakáshitelt, ami a 2015-ös kedvezményes hitelkiváltás hatásait kiszűrve éves alapon 42 százalékos bővülésnek felelt meg. Hozzátennénk, hogy még távol van a válság előtti történelmi csúcs, 2002-2008 között átlagosan 660 milliárd forint értékben vettünk fel évente hitelt.
  3. Szépen araszol felfelé az új lakásra felvett hitelek aránya, a folyósított lakáshiteleken belül 100-ból 16-nál már új lakásra használták fel a pótlólagos forintokat. Nagy lökést jelentett a CSOK, aminek feltételein utoljára 2016 februárjában módosítottak. Összesen 66 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást fizettek ki tavaly, ebből 32 milliárd új lakás építésre ment el, 23 milliárd használt lakás vásárlásra, 10 milliárd új lakás vásárlásra és 1 milliárd bővítésre.
  4. Üdvözítő hír, hogy a lakáshiteleknél a banki koncentráció csökkent, a három legnagyobb bank részesedése 62 százalékra esett. A Bankmonitor pont ezért is javasolja, hogy érdemes körbenézni több banknál is, mert igazán jó ajánlatokra bukkanhatunk.
  5. A bankok visszajelzései alapján lehet tér a hitelezési feltételek enyhítésére. Logikus is mindez, hiszen a bankok is szeretnének minél nagyobbat szakítani a piaci tortából, a hitelezés pedig elementáris erővel indult meg. Ezt meghaladóan úgy nyilatkoztak, hogy ha jobb hitelképességű ügyfelek érkeznek, akkor hajlandóak jobb feltételeket adni, még a mostani kondíciókhoz képest is.
  6. Talán a legérdekesebb a jegybank elemzésében, hogy számításaik szerint az új lakáshitelek kamatfelára nőtt. Az éven belül változó kamatozású hiteleknél 0,1 százalékponttal 3,6 százalékra, míg az éven túl rögzített hiteleknél 0,3 százalékponttal 4,9 százalékra. Ezt azzal magyarázza a jegybank, hogy a kockázatosabb ügyfeleket is elkezdték hitelezni. Mindeközben, amit a Bankmonitor lát a legjobb banki lakáshitelek esetében, hogy azoknál egyre jobbak a feltételek. Vagyis, óriási jelentősége van annak, hogy összehasonlítsuk az ajánlatokat.

A másik négy fontos infót itt találja.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik