Pénzügy

Három pénzügyi marhaság Trump beszédeiben

A Quartz arról ír, hogy Trump beszédeit három kapitális pénzügyi pontatlanság, adott esetben mítosz szövi át.

Kínai valutamanipuláció

Trump szerint Kína mesterségesen gyengíti a jüant, amely az olcsó import révén versenyhátrányba hozza az amerikai gyártókat. Ez azért nem igaz, mert a kínai jegybank 2014-től folyamatosan eladja valutatartalékát, hogy növelje a kínai jüan értékét. Amit Trump mond, az 2004-2014 között volt igaz, de már két éve nem az, írja a lap.

Áfakérdés

Trump szerint, a mexikói általános forgalmi adó az oka, hogy az USA veszít a velük való kereskedelmen. Ezt arra a kérdésre válaszolta, hogy bevezetné-e az USA-ban az általános forgalmi adót. (Az Egyesült Államokban nincsen áfa, ehelyett az úgynevezett “sales tax”-et alkalmazzák, melyet mindig a végső fogyasztó fizet meg. A boltokban a feltüntetett árak nettó árak, tehát nem tartalmazzák a “sales tax”-et, azt csak fizetéskor számolják hozzá. Ennek mértéke államonként eltérő, 1-10 százalék között mozog, általában 5 százalék körül alakul). A lap szerint viszont az Egyesült Államok egyáltalán nem kezeli másképp a mexikói importot a belföldi termékek forgalmi adójához képest, azaz úgy számolják el, ahogy a “sales tax”-ot.

Adózás

Trump azt mondta, hogy az amerikai nemzet a legjobban megadóztatottak közé tartozik a világban. A lap szerint ez azért marhaság, mert a gazdag országok között a GDP-arányos teljes adóbevétel az USA-ban meglehetősen alacsony. 2015-ben ez 26 százalékos volt, miközben Olaszországban, Franciaországban és Dániában ez az arány jóval magasabb, 40 százalék körüli.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik