Pénzügy
ocsai-lakopark(960x640).jpg (Array)

Megbukott a magáncsőd, májusban újra szabályozzák

24.hu
24.hu

2017. 04. 26. 13:55

Korábban a témában:

Májusban kerülhet napirendre a magáncsőd szabályozásának változtatása. Kiiktathatják a vagyonfelügyelőket a rendszerből, a mostani bonyolult dokumentáció tulajdonképpen egy önbevallássá egyszerűsödhetne – tudta meg az Azénpénzem.hu.

A magáncsődbe eddig szerint mintegy hétszázan léptek be, ami a 135 ezres nem fizető lakáshiteleshez képest szabad szemmel alig látható szám. Az adósok közül 15 ezren legalább két jelzáloghitelük részleteit nem fizetik. A hátralékos adósok egyébként is átlagosan két kölcsönt cipelnek, esetenként egy embernek hatféle hitele is akad. Ez is az oka lehet annak, hogy a magáncsőd megbukott, hiszen főszabály szerint csak azok csatlakozhattak, akik egyetlen lakáshitelt nem tudnak fizetni.

A magáncsőd szabályozásának átalakítása már többször felmerült, ezt igazán komolyan ígérték 2016 őszére. Most azonban az április 5-ei kormányülésen döntöttek is arról, hogy az IM keretén belül el kell kezdeni a szakmai egyeztetést a szakmai szervezetekkel és a KDNP-frakció szakértőivel, hogy még a tavaszi ülésszakban el lehessen fogadni a módosításokat.

A lap információi szerint elhagynák a bírósági közreműködés (ez most főhitelező híján kötelező – a szerk.), és nem kellene csatolni a bankoknak 100-200 oldalas dokumentációt sem. Az igénylés a jövőben úgy működhet, mint egy önbevallás. Az adós feltünteti, milyen és mennyi tartozása van, és mennyi a vagyona és a jövedelme.

A kormány várakozásai szerint a módosítást követően egy éven belül 10 ezren mehetnének a magáncsődbe, összesen pedig a várakozások szerint 30 ezer bajban levő adóson segíthet ez a megoldás.

Az IM helyettes államtitkára a lapnak azt is lemondta, hogy szükség lenne az eszközkezelő keretének felemelésére. Bodzási Balázs szerint, azt is érdemes szem előtt tartani, hogy az államnak nem lehet célja egy ingatlanportfólió építése. Érdemes lenne tehát egyfajta lízingkonstrukcióban gondolkodni, aminek keretében a bérlő havi díjat fizet, a végén pedig maradványértéken (ami már egy alacsony összeg)megvehetné a lakást.

(Kísérőképünkön a kormány által épített ócsai lakópark egy háza látható) 

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Hungary's Sandor Liu Shaolin reacts in the men's 5,000m relay short track speed skating A final event during the Pyeongchang 2018 Winter Olympic Games, at the Gangneung Ice Arena in Gangneung on February 22, 2018. / AFP PHOTO / ARIS MESSINIS
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.