Pénzügy

Titkos tipp az ingatlanközvetítőtől: itt érdemes most lakást venni

Az ingatlanok árát számos tényező befolyásolja, a lakás paraméterei mellett leginkább az elhelyezkedése és a közvetlen környezete. A köztérfelújításoknak és város-rehabilitációs programoknak köszönhetően korábban kevéssé preferált részek is kifejezetten vonzóvá válhatnak. Budapesten több tucat helyszínre érdemes most figyelni – még mielőtt az eladók újraárazzák az ingatlanjukat.

A Fővárosi Közgyűlés előző héten úgy döntött, hogy 5,5 milliárd forinttal támogat 32 budapesti köztér-megújítási programot. A főváros minden kerületében várható olyan rekonstrukció, amely már középtávon hatással lesz a környék ingatlanáraira. A zöldterület-fejlesztési és rehabilitációs projektek egyik leglátványosabb hozadéka, hogy idővel a környező lakások árai is emelkedésnek indulnak.

Befektetési célból jó vételnek számítanak azok az akár rossz állapotú és kevésbé értékes lakások, amelyek egy jövőben fejlesztendő területen vannak. Ezek esetében a nyereség az általános piaci árnövekedéssel járó hasznot is meghaladhatja – osztotta meg tippjét az OTP Ingatlanpont vezető elemzője, Valkó Dávid.

Minőségi lett a nyolcker

A korábbi példák azt mutatják, hogy egy kiterjedtebb városfejlesztési program hatalmas lökést ad a helyi lakásáraknak.

  • Lassan 10 éve zajlik a VIII. kerületi Magdolna negyed rehabilitációja, amelynek hatására a korábbi hírhedt városrészből egyre kedveltebb környék vált. Az ingatlanok emelkedő színvonala a vásárlók új körét is megszólította, ma már a lakók 45 százaléka középosztálybeli beköltöző.
  • Budapest másik nagy ívű fejlesztése a Corvin negyed 2006-ban kezdődött megújítása. A beruházásoknak is köszönhető, hogy a IX. kerület tavaly 24 százalékos áremelkedéssel dobogós volt a fővárosi kerületek között.
  • De szintén jó példa a XI. kerületi Bikás Park, ahol a parkfelújításnak és a metrómegállónak köszönhetően többszöröződtek az árak.

Kisebb léptékű átalakítások is nagy áremelkedést idézhetnek elő.

  • Tipikus példa erre a sétálóutcává minősítés, melynek hatására a frissen kialakított közösségi terek megtelnek élettel, szolgáltatóegységek létesülnek, jóval élhetőbbé téve a környéket.
  • A hajdani iparterület mellett lévő budai Lövőház utca például mára a környék gasztronómiai, kulturális és szórakoztató terévé vált.
  • Az agglomerációban általában korábbi külterületeket, üdülőövezeteket közművesítenek és minősítenek át építési telkekké.

Befektetési célú ingatlanvásárlásnál évtizedes távlatban kell tervezni, ezért érdemes olyan szakértőtől tájékozódni, aki ismeri az adott környék fejlesztési terveit és ennek birtokában segít meghozni a legjobb döntést – tette hozzá Valkó Dávid.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik