Pénzügy

November helyett most adják ki a nyugdíjprémiumot!

idős néni, nyugdíjas, nyugdíj (Array)
idős néni, nyugdíjas, nyugdíj (Array)
A Jobbik azt kéri a kormánytól, már most kapják meg a pénzt a nyugdíjasok.

 

Sneider Tamás, az ellenzéki párt alelnöke szóvá tette, hogy míg Magyarországon 2008-ban a GDP 11 százalékát fordították nyugdíjakra, addig 2016-ban 9 százalék volt az arány, míg az uniós átlag 13 százalék. Ma egy 70-100 ezer forintban részesülő nyugdíjas egy betegség, műtét után egyik napról a másikra “elkezd lecsúszni a lejtőn”.

A Jobbik politikusa mielőbbi bérfelzárkóztatást sürgetett, ami magával hozza a nyugdíjak emelkedését is. Az egymillió minimálbéren dolgozó 60 ezer forintot kapna, ha most menne nyugdíjba. Jelenleg 3,5 százalék felettire prognosztizálják az idei GDP-növekedést, Sneider Tamás javasolja, hogy a novemberben esedékes egyszeri prémiumot most fizessék ki a nyugdíjasoknak.

Ez legfeljebb 20 ezer forint lenne, ugyanakkor szeretnék, ha mindenkit ez a mérték megilletne.Felvetését azzal indokolta, hogy 3 százalék környékén van az infláció, a nyugdíjprémium pedig minimálisan javítana az érintettek helyzetén. A Jobbik alelnöke azt is közölte, új nyugdíjszámítási módszerek szükségesek, jelenleg ilyen javaslaton dolgoznak. A politikus a CEU-tüntetéseket úgy értékelte, azok a kormánnyal szembeni elégedetlenség kifejezéséről is szólnak.

Novemberben csaknem 2,7 millió ember számíthat a nyugdíjemelés kiigazítására (a 2,1 millió öregségi nyugdíjas mellett több ellátást is nyugdíjemelés arányában kell növelni), emellett valószínűleg nyugdíjprémiumban is részesülhetnek. A rendszeres évenkénti nyugdíjemelés csak a költségvetési törvényben tervezett fogyasztói árindextől függ. A pótlólagos emelés mellett nyugdíjprémiumot is fizetni kell, mert a nemzetgazdasági tárca szerint 4,1 százalékkal növekedhet a gazdaság, ami jóval meghaladja a 3,5 százalékot, amit a törvény előír.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik