Pénzügy
fónagy jános (fónagy jános, )

Áprilistól kaphatnak megemelt fizetést az állami cégek dolgozói

24.hu
24.hu

2017. 03. 24. 12:49

Korábban a témában:

Várhatóan áprilisban kapják meg a megemelt fizetést az állami cégeknél dolgozók, januárig visszamenőleg – mondta Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) parlamenti államtitkára sajtótájékoztatón pénteken, Budapesten.

Hozzátette, a versenyszférához hasonlóan az állami vállalatok nagy részénél is megkötötték a bérmegállapodást, ami 3 évre szól és 2017-ben átlagosan 13 százalékos, 2018-ban 12 százalékos, 2019-ben 5 százalékos, összesen 30 százalékos bérfejlesztést irányoz elő.

Elmondta, a 220-ból 79 többségi állami tulajdonú vállalat jelezte, hogy saját forrásból nem tudja megvalósítani a bérfejlesztést, számukra a költségvetésből 2017-ben mintegy 40 milliárd forintot, egy évvel később 45,6 milliárd forintot, majd 2019-ben további 26,3 milliárd forintot biztosítanak erre a célra.

Mi van a 30 százalékban?

Az államtitkár szerint a béremelés a munkaerő megtartását, hiányszakmáknál a munkaerő pótlását, és a megfelelő képzettséggel rendelkező dolgozók megbecsülését szolgálja.

A 30 százalékos emelésben benne van a minimálbér és szakmunkás bérminimum kötelező emelése – a minimálbér 15 százalékkal, a szakmunkás-bérminimum 25 százalékkal emelkedett- az idén január 1-jétől -, az ezzel együtt járó bértábla-változtatás és a hiányszakmákban dolgozók kiemelt javadalmazása – fejtette ki.

“Munkabéke”

A 3 éves megállapodások a béren kívül vállalatonként eltérő intézkedéseket is tartalmaznak. A megállapodás része és a munkabéke szempontjából a legfontosabb, hogy a munkavállalók ebben az időszakban további bérigényekkel nem lépnek fel. Újságírói kérdésre válaszolva elmondta: ez nem jelenti azt, a sztrájk kizárása szerepelne a megállapodásban. Erre alkotmányos lehetőség nincs is – tette hozzá.

Fónagy János szintén kérdésre válaszolva elmondta, a Magyar Postánál 33-34 százalékos bérfejlesztés lesz 3 év alatt, ahol a 30 százalék feletti részt a posta saját erőből finanszírozza. A Magyar Villamos Műveknél még nincs megállapodás, a tárgyalások alapján 18-20 százalékos béremelés lehet 3 év alatt a cégnél – számolt be az államtitkár.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Németh Sándor: Előfordult, hogy a szocialisták zsaroltak

Kommentek

Szigetvár, 2016. szeptember 7.
Vass Péter, Szigetvár polgármestere köszönti az ünnepségsorozatra érkező Áder János köztársasági elnököt a szigetvári polgármesteri hivatal előtt 2016. szeptember 7-én, a Zrínyi-emlékévben.
MTI Fotó: Sóki Tamás
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.